Održana redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je redovnu sjednicu Gradskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatran izvještaj o poduzetim aktivnostima u toku proglašenog stanja prirodne nesreće na području Grada Živinice u periodu od 22.06.2020. godine do proglašenja prestanka stanja prirodne nesreće 06.07.2020. godine.

Na sjednici je zaključeno da Služba civilne zaštite, u cilju otklanjanja posljedica od prirodne nesreće (poplava) na pješačkom mostu preko rijeke Oskove kod željezničke stanice, pokrene postupak izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovog pješačkog mosta.

Usaglašeno je da se gradi novi most i da se po hitnom postupku pristupi izradi dokumentacije koja bi trebala biti gotova za sedam dana i da se posle toga krene sa izgradnjom novog mosta.

Navedene aktivnosti Služba civilne zaštite će provesti u saradnji sa Službom za urbanističko planiranje, komunalne, geodetske i imovinsko-pravne poslove, a finansijska sredstva potrebna za izradu projektne dokumentacije će se obezbjediti iz Budžeta Grada Živinice.

Gradonačelnik Kamenjaković je insistirao da se što brže krene u realizaciju ovog projekta jer je most pored željezničke stanice u jako lošem stanju, a da jako bitan za ovaj dio Grada Živinice.

Na sjednici je, također, donešena odluka da se uradi čišćenje i dezinfekcija ulica i javnih ustanova u gradskoj zoni Grada Živinice.

“Na sjednici Štaba smo napravili jednu rekapitulaciju stanja o sredstvima koja su bila uložena i gdje treba promtno ulagati u ono što je najvažnije. Ono što bi danas istakao jeste sanacija mosta kod želježničke stanice. Mi smo donijeli odluku da se hitno uradi projekat, a već smo u razgovoru sa projektantima koji su uradili geoistraživanja vidjeli da početna sanacija koju smo planirali uraditi ne može uraditi, jer moramo u potpunosti izmjeniti i uraditi detaljan projekat. Prvobitni projekat je bio 80 hiljada maraka gdje se nisu trebale izmijeniti glavne stope. Međutim po današnjim informacijama po projektu koji će biti urađen u ovih sedam dana po procjenama projektanta najvjerovatnije će vrijednost projekta biti oko 160 hiljada maraka. Ono što je bitno da mi sredstva imamo obezbjeđena, s obzirom na to da nam je to jako bitan i važan projekat. Žao mi je što nije urađen prije mjesec dana. Smatram da smo trebali brže malo reagovati i iz tog razloga se želim izvinuti građanima koji prolaze tim dijelom našeg Grada. Donijeli smo odluku na Štabu da se odmah i hitno uradi projekat za sedam dana. Štab će ponovo zasjedati za sedam dana i donijeti odluku o pokretanju postupka za izgradnju novog mosta. Dakle ovde će se morati uraditi potpuno novi most i drago mi je da su i članovi Štaba vidjeli koliko je značajan taj problem. Ono što moramo voditi računa je da se taj most ne koristi dok ne bude napravljen novi, da ne bi ne daj Bože neko nastradao. Mi ćemo najbržom procedurom kojom može da se uradi, uraditi taj most i ja se nadam za neka dva mjeseca da će taj most biti u potpunosti izgrađen.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više