Održana svečana akademija Behram-begove medrese u Tuzli

U prepunoj koncertnoj dvorani Bosanskog – kulturnog centra TK danas je održana svečana akademija učenika i učenica 347. generacije Behram-begove medrese koji su uspješno okončali školovanje u toj prestižnoj obrazovno-odgojnoj ustanovi.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uz čije se ime vezuje početak obnove rada Behram – begove medrese 1993. godine. Upravo ove godine Behram-begova medresa obilježava 30. godišnjicu obnove rada nakon što je zabranjen rad i djelovanja u vrijeme SFRJ.

– Ovo je već 347. generacija, odnosno 30 godina od obnove njenog rada, ona je na svaki način potvrdila da ljudi koji su radili u njoj, koji rade i dan danas, su imali iskreni nijet i hvala dragom Bogu ovo su rezultati koje vidimo. Čestitam našoj djeci, njihovim roditeljima i profesorima i svima nama u IZ BiH jer smo dobili još jednu generaciju koja će, kao i sve prethodne, širiti dobro među ljudima, pozivati ljude na dobro i mir u BiH – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović govorio je o posljednjih 30 godina rada Behram – begove medrese, ali i medrese otprije stotinu godina koja je za Bošnjake- muslimane Tuzle bila od izuzetne važnosti i u kojoj su dubok trag ostavili, kako je naveo, muderis i upravitelj dr. Sivčević, profesori Husić, Dubravić, Šabić, književnik Meša Selimović, muftije Muhamed i Ibrahim Čokić te mnogi, mnogi drugi.

– Ni taj veliki prekid rada, zabrana od skoro 50 godina, nije potisnula Behram – begovu medresu iz naše svijesti. Obnovili smo njen rad i ona je zasjala ponovo u punom sjaju. Kazuje i to današnja generacija učenika, dobra generacija, kao i prethodne. Mi govorimo o njihovom kvalitetu, ali je to i poruka. Ako imamo dobre učenike, ako imamo dobru generaciju mladih ljudi, onda je riječ o tome da imamo dobre generacije njihovih roditelja, čestite porodice, plemenite učitelje, muderise, da imamo snagu i za sadašnjojst i budućnost – kaže muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović.

Direktor medrese dr. Ahmed ef. Hatunić ističe kako je 347. generacija, kao i prethodne, potvrdila svoju predanost radu i učenju, iako su imali objektivnih poteškoća i prepreka jer su generacija koja je počela svoje školovanje u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Radili su u teškim godinama, ovo je generacija obilježana koronavirusom, ali su uspjeli savladati sve prepreke, gradivo koje je bilo postavljeno pred njih i imati uspjehe na takmičenjima gdje su uglavnom zauzimali prva mjesta, recimo, naša ekipa fizike je četiri puta prvak FBiH – kazao je direktor dr. Ahmed ef. Hatunić.

Učenik generacije je Muhamed Dedić pamti boravak u medresi kroz učenje, učestvovanje na takmičenjima, vannastavnim aktivnostima i druženju sa kolegama.

– Medresa nije, tako bih rekao, škola u koju se ide, medresa je škola koja se živi. Imali smo vannastavne aktivnosti, zajedno živimo, imamo priliku da se međusobno bolje upoznamo i upravo sam u Behram-begovoj medresi stekao poznanstva koja će ostati do kraja života – ističe on dok Mirha Čikarić, učenica generacija, zaključuje da bi ponovo odabrala medresu ako bi imala priliku da bira u kojoj će se ustanovi školovati.

– Možda poslije medrese počinje tzv. pravi život, ali u medresi smo upoznali prave vrijednosti. Poslije medrese ostaje znanje, možda gruba i hladna riječ, ali definitivno nešto najtoplije što možemo upriličiti našem biću. Opet bih upisala ovu školu – zaključila je ona.

Učenice i učenici, njih 116, priredili su bogatu svečanu akademiju, a svaki njihov nastup je popraćen dugotrajnim aplauzima.

(RTV Slon/Fena)

The post Održana svečana akademija Behram-begove medrese u Tuzli appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više