Oduzeta medicinska oprema i duhan u vrijednosti oko 56 hiljada KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu  Orašje i na područiju Doboja i Modriče privremeno su oduzeli medicinsku opremu i duvanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 56.850 KM.

Aktivnosti na terenu na graničnom prelazu Orašje proveli su službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla. Prilikom pregleda vozila koja su pristigla iz Republike Hrvatske koristili su posebnu specijalističku opremu dobijenu od EXBS programa. Prilokom detaljnog pregleda vozila otkrivena je neprijavljena roba, a radilo se o medicinskoj opremi, za čiji uvoz je potrebna odgovarajuća dozvola za uvoz od nadležne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Službenici grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla  izvršili su i provjere prometa akciznih proizvoda na području Doboja i Modriče. Tom su prilikom kod 9 lica pronašli akcizne proizvode (cigarete, ručno motane cigarete, duhan) koji nisu bili obilježeni na zakonski propisani način akciznim markicama UIO, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija. Pronađeno je 3.883 paklica cigareta, 204 kg sitno rezanog duhana, 5.291 ručno motanih cigareta.

Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 56.850,00 KM. Protiv osam lica pokrenut je prekršajni postupak, dok će protiv jedne osumnjičene osobe Tužilaštvu BiH biti proslijeđen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a,  Krivičnog zakona BiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više