OHR – Prava građana su najvažnija

Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila fokus na ozbiljne socio-ekonomske izazove s kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi, rekao je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt tokom razgovora u Londonu s britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Elizabeth Truss.

Visoki predstavnik je tokom razgovora s državnom sekretarkom Truss rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje.

Visoki predstavnik je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu posebno mlađe generacije kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane „mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije“.

Tokom posjete Londonu, visoki predstavnik je također razgovarao s ministricom za Evropu i Amerike Wendy Morton, savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem te sa ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyem.

Visoki predstavnik Schmidt se sastao i s članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

RTVSlon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više