OK BiH obezbijedio stipendije za deset bh. olimpijskih nada

Deset mladih olimpijaca Bosne i Hercegovine potpisalo je danas ugovore „Stipendije za mlade olimpijske nade“ u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić, jednogodišnji ugovori donijet će perspektivnim bh. sportistima 300 dolara mjesečno, a nakon što istekne godina dana, OK BiH će razmotriti njihove učinke i odlučiti o eventualnom nastavku finansiranja.

Stipendije su dobili plivači Iman Avdić i Jovan Lekić, atletičarka Emina Omanović, taekwondoistinje Marija Jokić i Nadina Mehmedović, džudist Mustafa Hebib, bokser Adi Šljivo, skijaška trkačica Sara Plakalović, alpski skijaš Milivoje Mačar i brzoklizač Ermin Raščić.

Mučibabić ističe da je OK BiH odabrao najzaslužnije sportiste u saradnji sa sportskim savezima i na osnovu informacija i rezultata na svjetskim listama za mlade sportiste koje su ti savezi proslijedili krovnoj kući bh. sporta, a koje su provjerili članovi komisije.

– Iako Komitet nije zadužen za ovakvu vrstu finansiranja, potrudili smo se da putem projekta obezbijedimo sredstva za ove mlade sportiste. Ako oni pokažu volju, želju i napredak, to ćemo učiniti i naredne godine – kazao je Mučibabić.

Podsjetio je da zemlje okruženja u sport ulažu od 20 do 40 miliona KM godišnje, dok BiH u te svrhe izdvaja milion i 300.000 KM. Uprkos mizernim izdvajanjima koje država izdvaja za sport, očekuje da će BiH na Olimpijadi u Parizu 2024. godine predstavljati osam sportista.

Perspektivna plivačica Iman Adić ističe da će joj stipendija mnogo pomoći u finansiranju nastupa na nadolazećim takmičenjima.

– Očekuje me Evropsko juniorsko prvenstvo u julu u Beogradu, a potom Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki. Drago mi je kada vidim da mladi sportisti dobivaju neophodnu podršku. Sigurna sam da će ovo svima nama biti dodatna motivacija – izjavila je Avdić.

Njen trener i otac Evelin Avdić ističe da je svaka podrška dobrodošla, pogotovo u predolimpijskom ciklusu kada sportiste očekuje veliki broj obaveza i nastupa na takmičenjima.

Vjeruje da OK BiH ne može sam ispratiti ovaj broj talentovanih sportista, od kojih se očekuje plasman na Olimpijadu.

– Jedino sistemska podrška može da riješi probleme sportista u BiH. Sportisti bi trebali manje vremena da posvete razmišljanju o finansijama, a više da se posvete trenažnom procesu i pripremama za takmičenja – izjavio je Avdić.

Današnje potpisivanje stipendija simbolično se odvija na 39. godišnjicu od održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

The post OK BiH obezbijedio stipendije za deset bh. olimpijskih nada appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više