Oko pet miliona KM za infrastrukturne projekte u institucijama obrazovanja u TK

Oko  200 hiljada KM iz Budžeta TK bit će dodatno izdvojeno za kapitalna ulaganja u školske objekte na području TK. Dodatna sredstva bit će utrošena u uređenje školskih objekata kako bi spremno dočekali početak nove školske godine i kako bi učenici imali sve uslove za nesmetano odvijanje nastave.

“Ovo se odnosi  za priključak na vodovodnu mrežu i  rekonstrukciju krovova  s obzirom da dolazi jesen i da će biti kišno vrijeme. Stoga potreno je rekonstruisati nekoliko objekata, a veći dio sredstava će biti izdvojeni za nabavku materijala koji je neophodan za izvođenje nastave i uređenje đkolskog prostora što će nam omogućiti bolje uslove rada u našim školama” rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK

Nova školska godina počinje u septembru kada se očekuje i hladnije vrijeme. Iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK ističu da će, će učenici školske časove pohađati u toplim učionicama.

„Mi se pripremamo da osiguramo dovoljno materijala kako bismo spremni ušli u ovaj proces i kako učenici ne bi ostali bez materijala za zagrijavanje školskih prostorija. Radimo na tome i pratit ćemo proces i imat ćemo sve u vidu naročito poteškoće koje su se pojavile kod nas i na svjetskom tržištu“ dodao je Omerović.

U ovoj godini će za infrastrukturne projekte u institucijama obrazovanja iz Budžeta TK biti izdvojeno oko pet miliona KM, od čega  tri miliona 640 hiljada KM za kapitalna ulaganja u školske objekte, kao i milion i 200 hiljada KM za izgradnju osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli  i dodatnih 500 hiljada za projektnu dokumentaciju za izgradnju Kampusa .

Zbog iskazane potrebe za nadogradnju postojećih zakonskih rješenja u Zakonu o visokom obrazovanju, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona. Između ostalog, za osnivanje nove visokoškolske ustanove, saglasnost kao i usvajanje elaborata će u narednom periodu davati Skupština TK, dok će ostale aktivnosti provoditi Vlada TK i resorno ministarstvo. Pitanje samog licenciranja prenosi se sa resornog ministarstva na Vladu TK.

„Umjesto što je do sada Vlada TK donosila odluke i davala saglasnost, to će ubuduće raditi Skupština, što će  u znatnoj mjeri ovaj proces učiniti tansparentijim, i bolje će biti objašnjeno javnosti zbog čega se usvaja elaborat za osnivanje nove visokoškolske ustanove i ako mi imamo te smjerova na drugom Univerzitetu i morat će se to transparentije objasniti javnosti“ zaključio je Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK

Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova kada izgubi licencu obavezna je korisnicima usluga osigurati zaštitu svih stečenih, zakonom propisanih, ugovorenih i drugih prava. Izmjene zakona predviđaju i da je novoosnovana visokoškolska ustanova zahtjev za akreditaciju visokoškolske ustanove obavezna podnijeti najkasnije godinu dana prije izvođenja prve generacije studenata na prvom ciklusu studija, a sve kako bi se stvorile pretpostavke za okončanje postupka akreditacije prije izdavanja prvih diploma. Time se kako ističu, nastoji osigurati bolji kvalitet kako visokoškolske ustanove, tako i samog studija na tom studijskom programu.

Pored toga, u skladu sa ranijim Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona, izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju stvara se pravni osnov da visokoškolska ustanova u ovom slučaju Univerzitet može snositi troškove uplate ličnog zdravstvennog osiguranja za sve studente koji su u statusu redovnog studenta, a koji su zbog navršenih godina života izgubili svojstvo osiguranog lica. Ova zakonska regulativa trebala bit se naći na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine TK

 

The post Oko pet miliona KM za infrastrukturne projekte u institucijama obrazovanja u TK appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više