Oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Od ukupnog broja novooboljelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Veći broj smrtnih slučajeva žena oboljelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svijesti o potrebi ranog otkrivanja, potvrđuje dr. Snežana Cuvaj, specijalista radiologije u JZU Dom zdravlja Živinice.

Rak dojke se najčešće manifestira kao bezbolan čvor u dojci, pojašnjava doktorica.

Faktori rizika za nastanak raka dojke su različiti, dodaje naša sagovornica, te naglašava da pravilo ipak za ovu bolest ne postoji.

Najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

U Domu zdravlja Živinice medicinsko osoblje u Službi za radiološke pretrage godišnje izvrše i do 2000 ultrazvučnih i mamografskih pregleda.

Ono što je važno istaći da je karcinom dojke izliječiv , naročito ako se otkrije .

Dr.Snežana  Cuvaj poručila je ženama da brinu o svom zdravlju , te  ukoliko primijete promjene na dojci (dojkama) ili napipaju kvržicu, da se jave  svom liječniku.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više