Ombudsmani izradili Specijalni izvještaj o stanju prava djeteta na dodatak u BiH

Ombudsmani Bosne i Hercegovine izradili su, u okviru Međunarodne nedjelje djeteta, Specijalni izvještaj o stanju ostvarivanja prava djeteta na dječji dodatak u Bosni i Hercegovini.

U tom specijalnom izvještaju dat je prikaz relevantnog domaćeg i međunarodnog zakonodavstva i prikaz trenutnog stanja u toj oblasti, na osnovu informacija i podataka nadležnih. Posebna pažnja je posvećena mišljenju djece i mladih koja djeluju pri nevladinim organizacijama a bave se pravima djeteta, kao i ostvarivanju prava na dječji dodatak u nekim drugim evropskim državama.

Rukovodeći se relevantnim zakonodavstvom, rezultatima istraživanja i analizom svih prikupljenih podataka, Ombudsmani u izvještaju iznose zapažanja i ukazuju na zabrinutosti, polazeći od najboljeg interesa djeteta, nadležnim organima upućuju preporuke.

– Ombudsmani ujedno koriste priliku da djeci čestitaju Međunarodnu dječiju nedjelju, uz poruku da sva djeca na svijetu imaju prava, a osnovna pretpostavka za ostvarivanje prava djeteta je da nadležni organi, prije svega zakonodavna, izvršna i sudska vlast djelovanje zasnivaju na principima utvrđenim UN Konvencijom o pravima djeteta – navodi se u saopštenju za javnost Ombudsmena BiH.

Međunarodna nedjelja djeteta ove godine u Bosni i Hercegovini se obilježava od 4. do 10. oktobra.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više