Ombudsmeni BiH upozoravaju na brojne izazove u ostvarivanju prava građana

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine upozoravaju na brojne izazove u ostvarivanju prava građana, koji su u najvećoj mjeri vezani za specifičnost ekonomskog i političkog okruženja, ali i pandemiju koronavirusa.

– Najveći broj žalbi koje se zaprimaju u instituciji Ombudsmana BiH, već niz godina, odnose se na kršenje građanskih i političkih prava uključujući pravosuđe i upravu, te ekonomska i socijalna prava – saopćeno je iz te institucije u povodu obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kako navode, podnesene žalbe ukazuju da je građanima otežan pristup efikasnom pravosuđu, zaposlenju, socijalnim pravima, a često su ove povrede uzrokovane visokim stepenom siromaštva, korupcije, te migracija stanovništva.

Ombudsmeni, također, ističu da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava, te da su se posljedice osjetile u svim sferama života.

Mjere su direktno uticale na pitanja koja su od suštinskog značaja za ljudska prava, poput slobode kretanja i okupljanja, ekonomske aktivnosti građana ili prava na socijalnu zaštitu, navodi se.

U cilju prevencije kršenja ljudskih prava, Ombudsmeni su donijeli i nekoliko preporuka koje su upućene kriznim štabovima i drugim nadležnim organima, te ukazali na potrebu osiguranja prava posebno ugroženim kategorijama stanovništva kao što su djeca, osobe sa invaliditetom, starija lica i drugi.

– Kako se ombudsmeni u svom radu svakodnevno susreću sa problemima u ostvarivanju prava građana, tako neki od tih problema zahtijevaju i širi, istraživački, pristup. U toku 2021. godine istraživački interes ombudsmena bio je fokusiran na efikasnost zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, ostvarivanje prava djeteta na dječiji dodatak u Bosni i Hercegovini, ali i govor mržnje, o čemu su sačinjeni i posebni specijalni izvještaji – navodi se u saopćenju.

Izvještaji su objavljeni na web stanici institucije: www.ombudsmen.gov.ba

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine će, kako se nadalje navodi, nastojati da u svom daljem radu u saradnji sa vladinim institucijama i civilnim sektorom aktivno djeluju na unapređenju prava građana u skladu sa mandatom i nadležnostima ove institucije.

– Također, Ombudsmeni će uzeti učešće u niz aktivnosti organizovanih povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a koji se ove godine obilježava na temu “Jednakost – Smanjenje nejednakosti, unapređenje ljudskih prava” – saopćeno je.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više