Omikron mutirao, teže razlikovanje na testovima

Nova verzija varijante omikron pojavila se u više zemalja svijeta te je sada zabilježena u južnoj Africi, Australiji i Kanadi.

Otkriće novog oblika omikrona podstaklo je istraživače da podijele lozu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Naime, naučnici su prije nekoliko dana identifikovali “prikrivenu” verziju omikrona, koja se ne može razlikovati od prijašnjih varijanti covida-19 pomoću PCR testova, piše Business Insider.

“Još uvijek nema razloga za strah”

Ta varijanta ima puno zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje određena genetska promjena koja omogućava korištenje laboratorijskih PCR testova kao sredstvo dokazivanja varijante. Dodatno, to ukazuje na činjenicu da se ove dvije linije omikrona možda mogu ponašati drugačije na terenu.

“Iako ova promjena otežava praćenje varijante, još uvijek nema razloga za strah”, rekao je biolog Vinod Skaria sa CSIR Instituta za genomiku i integrativnu biologiju.

S njime se slaže i biolog David Stjuart sa Univerziteta Oxford.

“Mislim da je malo vjerovatno da je ova nova linija omikrona opasnija od prvobitne verzije omikrona koja trenutno kruži Velikom Britanijom. No, još je rano reći”, rekao je Stjuart za Financial Times.

Nedostaju određene mutacije

BA.2 ima “mnoge od definisanih mutacija” omikrona, navodi Andre Rambaut, evolucijski biolog sa Univerziteta Edinburg. No takođe ima desetine mutacija koje BA.1 nema te nema nekih koje se pojavljuju na BA.1.

Trenutno najvažnija mutacija kod nove verzije jest ona koju su naučnici koristili kao brzi način identifikovanja omikrona – mutacija 69/70del na genu S. PCR testovi analiziraju različite markere kako bi utvrdili je li neko zaražen covidom-19, od kojih jedan cilja na gen S.

Kada se PCR testira neko zaražen BA.1 lozom omikrona, jedan od markera neće raditi, što se naziva – ispuštanje gena S. To se ne događa kod prijašnjih varijanti covida-19 te se na taj način lako došlo do identifikacije omikrona.

No, nova verzija omikrona (BA.2) ne reaguje na isti način na PCR testiranje. Odnosno, test će pokazati je li osoba zaražena kovidom, ali će biti teže ustanoviti o kojem se soju radi. To znači da će naučnici morati koristiti zahtjevnije i dugotrajnije metode sekvenciranja kako bi identifikovali da li je neko zaražen omikronom.

RTV Slon/ Nezavisne novine

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više