OO SDP: Podrška kandidaturi Edina Delića

Približava se 26.maj, dana kada će se u SDP BiH održati izbori za novog predsjednika ove političke partije. Iz Tuzlanskog kantona dolazi kandidat prof.dr.Edin Delić, aktuelni načelnik općine Lukavac.On je treći kandidat SDP Tuzlanskog kantona, do sada niti jedan nije prošao, pa se na večerašnjem promotivnom skupu u Živinicama čulo kako “treća sreća” pobjeđuje i da bi to trebao biti već pomenuti Delić.

Osnovnu i srednju školu završio je u Lukavcu, a rudarski fakultet u Tuzli, gdje je odbranio magistarski rad 1998, a doktorat na istom fakultetu stiče 2002.godine.Obavio je više studijskih i specijalistčkih boravaka na naučno-istraživačkim institucijama u inostranstvu. Školske 2003-2004. godine boravio je 8 mjeseci kao „Fulbright visiting scholar“ (Fulbright gostujući profesor) na univerzitetima West Virginia University (Morgantown, West Virginia USA) i Colorado School of Mines (Golden, Colorado, USA). Tokom boravka u SAD obavio je istraživanje na temu Computer Application in Mining Operations (Primjena računara u rudarstvu).

Godine 1999. boravio je na 3-mjesečnom stručnom usavršavanju u Japanu na institucijama i u organizacijama: JICA (Japanese International Cooperation Agency) Tskuba, NIRE (National Institute for Resources and Environment) Tsukuba, Hokkaido University Sapporo, Kyushu University Fukuoka, Taiheyo Coillery Kushiro, Ikeshima Coal Mine, Wakamatsu Experimental Power Generation Station, Kyushu Mining Rescue Center i drugim.Dug je spisak naučnih i stručnih radova, kao i knjiga ovog plodnog stvaraoca.

Večerašnji skup članova OO SDP Živinice u BKC okupio je veliki broj zainteresovanih za promjene koje su , kako se čulo, neophodne za brži prosperitet stranke i BiH.

Kandidat za predsjednika SDP BiH prof.dr.Edin Delić zahvalio se prisutnima što su u velikom broju došli da ga podrže i rekao je:

“Aktivizam ljudi koji vode moju promociju pretvorio se u armiju onih koji žele reformisati SDP BiH, da nam se više ne dešava kao što je to ovdje u Živinicama ili formiranju vlasti u TK.Nadam se da će SDP Živinica preboljeti krizu i da će na narednim lokalnim izborima ne samo dobiti svoh gradonačelnika, već i većinu u Gradskom vijeću.Ja sam se prijavio kao kandidat za predsjednika SDP BiH zato što želim popraviti stanje, jer to ova naša partija zaslužuje. Primjer Živinica i dugo otezanje sa formiranjem vlasti u TK, kao i šira problematika opredjelili su me da radim na prevazilaženju tog teškog stanja.Pred nama su visoki ciljevi, ali moj izbor ništa ne završava, već tek tada krećemo u reforme.Želim da SDP učinimo snažnom partijom, a od BiH državu kakvu građani zaslužuju”.

Podrška izboru prof.dr.Edina Delića stiže od predsjednika KO SDP TK Envera Bijedića i gradonačelnika Živinica dr.Samira Kamenjakovića.

“Prvo da kažem da se u Živinicama osjećam kao kod kuće, jer sam ja proglašen za počasnog građanina Grada Živinica.Naši izbri u SDP-u su svojevrstan festival demokratije, a ne podmetanja, ogovaranja i širenja mržnje.Sva tri naša kandidata su dobra, a članstvo će izabrati najboljeg”, rekao je Bijedić.

Prof.dr.Samir Kamenjkavić je istakao da je TK bastion socijademokratije i da je poslije izbora Delića za predsjednika vrijeme da sjedište SDP BiH bude u Tuzli.Kandidat Delić ima viziju a nama su takvi potrebni, jer bez reformi nema napretka, a to je ono što nam u ovom tenutku najviše treba”, rekao je Kamenjaković.

Lijepih riječi o kandidaturi Delića za predsjednika SDP BiH stiglo je i od Jakuba Mahovkića i Aziza Čačkovića, koji su rekli da reforme može napraviti samo novi čovjek na čelu SDP BiH i da je to prof.dr.Edin Delić.Na kraju svog obraćanja Delić je odgovarao na mnoga pitanja prisutnih, koja su naišla na odobravanja i aplauze./Š.G./

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više