Općina Živinice vratila veći iznos dugovanja nego što je planirano za ovu godinu

OV Živinice usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Živinice za period od 1. januara do 30. juna 2015. godine, prema kojem je ostvaren višak prihoda nad rashodima od gotovo pola miliona maraka.  Također su usvojeni prijedlozi Odluke o zaštiti usjeva na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete i Odluke o davanju na upotrebu prostorija Mjesnih ureda na području Općine Živinice. Izmijenjena je i  Odluka o komunalnom redu.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta općine Živinice za period od 1. januara do 30. juna 2015. godine, kojeg je danas usvojilo općinsko vijeće,  ostvarenje prihoda iznosi gotovo sedam i po miliona, što je za oko milion i po više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Plan otplate duga je premašen. Planirano je da tokom 2015. godine bude vraćeno oko 1 700 000, a u izvještajnom  periodu je vraćeno više od 2 200 000 KM.  Također, prihodi su bili veći od rashoda za gotovo 455 000 KM, rekao je Asim Aljić, načelnik Općine Živinice.OV Živinice dopunilo je Odluku o komunalnom redu stavom da je za stanje propusta i kanala odgovoran vlasnik parcele: „Cijevni propusti u kanalima moraju biti odgovarajuće veličine , ispravni i redovno se održavati.   Ukoliko se procijeni da prečnik propusta za odvodnju oborinskih voda na javnoj površini nije odgovarajući inspektori će nadležnoj općinskoj službi narediti dovođenje u funkcionalno stanje. Osim toga zabranjeno je paljenje smeća i upotreba fekalija i stajnjaka za đubrenje vrtova i oranica u naseljenim i oko naseljenih mjesta“.Prema Odluci o zaštiti usjeva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete djeci i odraslima je zabranjeno pješice prelaziti preko zasijanih površina ili puštati pernate životinje i stoku na ispašu.Novčane kazne za oštećivanje usjeva, puteva i kanala na poljoprivrednom zemljištu kreću se od 100 do 500 za fizička i od 100 do 1000 maraka za pravna lica. Prema Odluci o davanju na upotrebu prostorija Mjesnih ureda na području općine Živinice, prostori mjesnih ureda Živinice Gornje i Svojat dati su na korištenje Domu zdravlja, dok je Mjesnoj zajednici Dubrave Donje vraćen njen mjesni ured Dubrave Donje.

(rtvtk.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više