Orahom protiv klizišta

„Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi“ bila je misao vodilja mladih iz Živinica, organizovanih u neformalnoj grupi pod nazivom Odbor Omladinske banke Živinice, koji su na inovacijskom turniru održanom u februaru 2015. godine osigurali sredstva za svoju akciju rješavanja posljedica od poplava koje su se desile od maja 2014. godine u BiH.

Naime, oni su predložili da na području mjesnih zajednica Bašigovci i Šerići u Živinicama, opštini koja je jako pogođena pojavom klizišta, zasade 200 sadnica oraha na šest lokacija i na ovaj način zaštite zemljište gdje je bila moguća pojava klizišta.

U maju ove godine sadnice oraha su uspješno zasađene uz dogovor sa nadležnim institucijama. Ovim je tako spriječeno ugrožavanje života ljudi, njihovih domova te dvije obližnje osnovne škole. No, to nije sve. Inovativni mladi iz Živinica su izabrali upravo sadnice oraha kako bi dvije osnovne škole „Bašigovci” i „Šerići”, s kojima su sklopili partnerstva i koje će se dalje brinuti o ovim sadnicama, imali dodatnu korist od plodova ovih sadnica. Sadnice oraha predstavljaju dugotrajnu investiciju, jer svoje plodove mogu davati već poslije tri godine sadnje, a poslije nekoliko godina jedno stablo oraha može dati do 40 kg očišćenog oraha. Ovom akcijom se  tako osim glavnog cilja –  smanjenja mogućnosti nastanka klizišta –  doprinosi širem društvenom razvoju zajednice kroz podršku javnim ustanovama.

Bilo je divno vidjeti koliko se lokalna zajednica uključila u provođenje ove akcije.

Čestitke svim mladima iz Odbora Omladinske banke Živinice na realizaciji ove ideje, a naročito Denisu Šišiću, Erni Hasić, Almi Mujezinović, Jasmini Maslić i Anesu Hrviću na pokretanju ove akcije!

Upravo zato mi se radujemo provedbi i ostalih zanimljivih i kreativnih akcija mladih koji su osigurali sredstva za realizaciju svojih ideja na još 24 inovacijska turnira organizovana od strane Fondacije Mozaik u periodu od  01. do 17. juna 2015. godine.  Kada dođe vrijeme donosimo vam priče i o njima.

(mozaik.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više