OŠ Bašigovci obilježila Dan jabuke

Tradiciju obilježavanja Svjetskog dana jabuka započela je  organizacija “Common Ground”  1990. godine u Londonu s ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

S  vremenom su tu tradiciju prihvatile brojne škole i organizacije širom svijeta, a  prigodnim aktivnostima ovaj datum obilježen je i u osnovnoj školi Bašigovci.

Za jabuku se kaže da je kraljica voća i jedino je voće koje ima svoj dan.

Naime, 20. Oktobra  u cijelom se svijetu obilježava Dan jabuka.

Tako su i učenici osnovne škole Bašigovci imali tematski dan koji su posvetili jabukama, kroz sadnju različitih sorti jabuka, do pripreme različitih slastica od jabuka.

Ova aktivnost realizirana je sa Udruženjem Eko Zeleni TK-a na čelu sa prof. Muhamedom Omerovićem kao i prof.dr. Seadom Noćajevićem koji je u ovoj školi mnogo godina radio i razvijao svijest kod učenika o ekologiji.

Cilj obilježavanja ovoga dana jeste ukazivanje na dobrobiti koje proizilaze iz konzumiranja ovog voća.

Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Učenici razredne nastave , zajedno sa učiteljicama obilježili su ovaj dan i naučili zašto je važno uvrstiti jabuke u svakodnevnu prehranu.

Učenici su se počastili domaćim jabukama, sokom od jabuka i kolačima, ali su pokazali i darežljivost prema svojim drugarima iz škole sa kojima su podijelili svoje zdrave slastice.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više