Osnovano udruženje porodica s troje i više djece „Porodice tri plus“

Udruženje porodica s troje ili više djece „Porodice tri plus“ jedinstveno je udruženje u Federaciji BiH koje zastupa i štiti interese porodica, a posebno porodica s troje ili više djece.

Danas je održana i press-konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ciljevi, planovi i razlozi za nastajanje togudruženja.

– Naša misija je doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova za porodice u Bosni i Hercegovini, a posebno onih sa troje i više djece. Naš cilj je poticati na društvenu odgovornost sve javne, poslovne i društvene sektore da se kroz omogućavanje benefita institucionalno i sistemski uključe u osnaživanje višečlanih porodica u funkciji podrške natalitetu – rekao je predsjednik Udruženja ‘Porodice tri plus’ Mustafa Vlahovljak.

Za 12 godina nedostaje šezdeset hiljada ljudi, u sedam godina ugašeno je 2000 školskih odjeljenja u BiH. U Federacij BiH za 23 godine broj novorođenčadi je smanjen za 50 posto, u Bosanskoj Krajini u tom periodu je rođeno čak 75 posto manje beba.

– Da bi jedno društvo demografski opstalo odnosno, da bi natalitet bio pozitivan nužno je da postoje porodice s troje i više djece jer su oni jedini dugoročni garant opstanka jednog društva. Otuda opredljeljenje za ove porodice jer bez njih naše društvo umire – dodala je Dženeta Kukuljac, aktivistica Udruženja.

Iako višečlane porodice predstavljaju društvenu okosnicu i od javnog su interesa za BiH, njihove multiplicirane obaveze i potrebe, do sada sistemski nisu prepoznate čime su dovedene na marginu društva i u socijalnu isključenost.

– Višečlane porodice su u demografskom smislu najznačajniji dio našeg društva i zato tražimo da se država prema njima tako i ophodi. Cilj nam je dovesti ove porodice u fokus i ukazati na njihov značaj – istakli su iz Udruženja.

Udruženje ‘Porodice tri plus’ je različitim nivoima vlasti u FBiH uputilo 20 inicijativa u vidu seta mjera, dostavljena je Inicijativa za uvećanje dječijeg dodatka za porodice s troje i više djece, a uvrštena je i u Nacrt zakona koji je Skupšina Kantona Sarajevo usvojila.

RTV Slon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više