Osnovano Vijeće za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli

Univerzitet u Tuzli promovisao je danas Vijeće za rodnu ravnopravnost. Vijeće je jedan od prvih koraka u temeljitom i dugoročnom programu rada na rodnoj ravnopravnosti između visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Vijeće za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli dio je regionalne mreže koju čini 17 visokoškolskih institucija iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Cilj postojanja ovog Vijeća je da utiče i bori se protiv rodno zasnovanog nasilja. Namijenjen je cjelokupnoj akademskoj zajednici.

Vijeće za rodnu ravnopravnost pružit će psihološku i pravnu zaštitu svim studentima i nastavnicima koji budu osjećali rodnu diskriminaciju. Diskiminacije ima svuda, u svim institucijama u cijelom svijetu, navode učesnici ove prezentacije.

U svom radu, kako navode članovi Vijeća, radit će istraživanja, održavati seminare i obuke o sprječavanju problema ove vrste. Želja je da ostane dubok institucionalni trag protiv rodne diskriminacije.

Ovim se cjelokupnoj akademskoj zajednici omogućavaju novi putevi da se bore protiv rodne neravnopravnosti, nasilja i diskriminacije aktivnim institucionalnim radom, kao i za tretiranje i prevenciju ovih problema.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više