Otklonjene prepreke i stvoreni preduslovi za izgradnju ceste Šiški Brod – Đurđevik

Davanjem saglasnosti gradskih vijeća Tuzle i Živinica, a potom i aktom Kantonalne vlade kojim je utvrđeno da je izvođenje radova i izgradnja ceste Šiški Brod – Đurđevik projekat od javnog interesa, otklonjene su prepreke i stvoreni preduslovi da se aktivnije i praktično krene sa realizacijom ovog veoma značajnog saobraćajnog projekta.

Podsjećamo radi se o novoj dionici magistralnog puta M18, koja bi trebala biti obilaznica oko Živinica. Sve navedeno bilo je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa gradonačelnicima Tuzle i Živinica Jasminom Imamovićem i Samirom Kamenjakovićem.

Radi se o izgradnji putne infrastrukture čijom bi se izgradnjom poboljšali uslovi odvijanja saobraćaja na teritorijama gradova Tuzla i Živinice, a što je od velikog značaja za Tuzlanski kanton, a samim tim i za ove gradove, stoji između ostalog u mišljenjima gradskih vijeća.

„Ovaj, generacijski projekat razbijanja saobraćajne blokade kojoj smo posvećeni, baziramo na čvrstom dogovoru sa Federalnom Vladom i premijerom Novalićem. Na više sastanaka koje smo do sada održali dogovorili smo da priđemo rekonstrukciji i adaptaciji nekoliko putnih pravaca, a jedan od njih je i ovaj putni pravac Tuzla – Sarajevo.

Utvrđivanjem javnog interesa stvorili smo pretpostavke za početak konkretnih aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta i početku konkretnih aktivnosti“, kazao je premijer Hodžić i dodao da je za početak projektnog organizovanja na ovoj dionici već osigurano 20 miliona KM.

„Nakon toga, kada te novce potrošimo u idejni i glavni projekat, na raspolaganju će nam biti i 45 miliona od Federalne vlade, kojima ćemo ovaj proces nastaviti. Razliku do ukupne cijene na koliko je procijenjena vrijednost rekonstrukcije cijelog puta do Kladnja, ćemo obezbijediti iz sredstava Federalne direkcije cesta, a radi se o našim zajedničkim sredstvima od akciza“, pojasnio je danas premijer Hodžić.

„Nama je zanimljivo da imamo što bolju cestu Tuzla – Sarajevo, a ovo je početak skraćivanja nepotrebno dugog putovanja od Tuzle do Sarajeva. U pitanju je velika investicija, i mi smo zato dali pozitivno mišljenje, jer bez velikih investicija nema razvoja, zapošljavanja itd. Što se tiče Službe za imovinsko – pravne i geodetske poslove Grada Tuzle, mi ćemo uložiti maksimalan napor i potpuno smo spremni i kopiju kompletne dokumentacije smo već ustupili, kako bi se ovaj projekat što prije započeo i uspješno okončao. Želimo da se ova velika investicija realizira što prije, u interesu svih građana“, kazao je danas gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Ovaj projekat riješit će veliki problem saobraćajnih gužvi i blokade grada posebno u jutarnjim i popodnevnim satima. S tim u vezi naša posvećenost nije upitna i Grad Živinice će učiniti sve što je u našoj moći da se svi procesi koji budu pokretani u ovom smjeru što prije i okončaju“, kazao je danas sekretar Grada Živinice Suvad Butković.

„Mi sada prvi puta imamo da dvije vlade, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, a imamo najavu da će nam se priključiti i Vlada Zeničko – dobojskog kantona, rade zajedno i da sinergijski radimo na realizaciji ovog projekta. To je vrlo snažna simbolička poruka integrisanog razvoja Bosne i Hercegovine“, zaključio je danas premijer Hodžić.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više