Tehnograd

Otvorena manifestacija Dani dijaspore 2017

Prvi Dan dijaspore protekao je onako kako je i planirano, a to znači startovalo se otkrivanjem spomen ploče Bosanske dinastije Kotromanići na zgradi Općine Živinice. Sve je počelo intoniranjem državne himene BiH Duvačkog orkestra Konjuh, nakon čega je svečanost nastavljena defileom orkestra ulicama grada do BKC.

Potom je otvorena izložba slika sa Likovne kolonije Živinice 2017. godine i izložba rukotvorina starih zanata aktivistkinja iz Šerića.

Svečano otvaranje manifestacije Dani dijaspore upriličeno je u velikoj sali BKC Živinice, koja je bila ispunjena do posljdnjeg mjesta.Prisutnima se obratio općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković i bivši konzul u Njemačkoj, potpredsjednik Saveza bh dijaspore i predsjednikom dopunskih škola u Njemačkoj Haris Halilović.

Kamenjaković i Halilović su istakli da je ova manifestacija vrlo značajna za jačanje veza između ljudi koji žive u BiH i dijaspori u kulturnom, tradicijskom, privrednom i naučnom aspektu, te da instuticionalno treba djelovati.

Video linkom prigodnim riječima javili su se naši sugrađani Edina Mazić iz Amerike i Senad Redžić iz Njemačke, što je popraćeno aplauzima. Na otovorenoj sceni nagrađeni su literarni radovi na temu dijaspore, a dobitnici nagrada su Belma Ramić i Marica Ferhatbegović, kojima je priznaja uručio načelnik Kamenjaković.

Veče folklora i sevdaha proteklo je u znaku uspješnih nastupa KUD Živinice, KUD Modrački mornari Šerići i živiničkih sazlija.Dani dijaspore nastavljaju se sutra-sve do 30.decembra, uz sadržajan program.

Načelnik Kamenjaković je uručio zahvalnicu glumcu Amrinu Omeroviću i članu Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti.

Za danas, utorak, od 16 sati održat će se panel diskusija o bošnjačkoj dijaposri o kojoj će govoriti doktor Esnaf Begić, unapređenju lokalnog ekonomskog razvoja kroz zajedničku saradnju sa dijasporom u Plavoj sali BKC-a, a nako toga tribina “Bosna i Hercegovina u srcu” na kojoj će govoriti general atif Dudaković i Nezim ef. Halilović.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više