Otvorene nove prostorije Hitne medicinske pomoći u Živinicama: Uloženo preko 500.000KM

pćinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor JU Dom zdravlja Živinice Esed Omerkić u pratnji ljekarskog osoblja i građana, svečano su otvorili nove adaptirane prostorije Službe hitne medicinske pomoći Živinice. Prema riječima direktora JU Dom zdravlja Živinice Eseda Omerkića u zadnje dvije godine u ovu ustanovu uloženo je više finansijskih sredstava nego u zadnjih dvadeset godina.

U proteklom periodu Služba hitne medicinske pomoći kao najfrekventnija Služba u JU Dom zdravlja Živinice zbog velikog broja pacijenata koji svakodnevno koriste usluge ove Službe, nije bila u mogućnosti da u potpunosti pokrije sve zahtjeva i omogući kvalitetnu uslugu pacijentima.

Također, zbog velikog broja intervencija, postojala je potreba i za dodatnim sanitetskim vozilima, čija je kupovina predviđena Budžetom iz prošle godine, te su kupljena dva nova sanitetska vozila za potrebe Hitne pomoći.

Pored rekonstrukcije Službe hitne medicinske pomoći, u ovoj godini, kao i prošloj ulagano je i u rekonstrukcije područnih ambulanti.

Načelnik Kamenjaković smatra da i u narednom periodu treba nastaviti sa ovakvim načinom rada, u cilju da građani imaju što kvalitetnije usluge, i da uposlenici imaju što bolje uslove za rad.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo za Dan Općine Živinice ovdje, da otvorimo Službu hitne pomoći koja je u potpunosti opremljena. Napravljen je i interijer i eksterijer Hitne službe. Osim u Službu hitne medicinske pomoći, Općina Živinice ulagala je u rekonstrukciju nekoliko ambulanti, sektorskih ambulanti koji su u okviru Doma zdravlja. Promijenili smo politiku ulaganja, tako smo u cilju stvaranja boljih uslova za naše građane u prošloj godini u JU Dom zdravlja uložili negdje oko 500.000,00 konvertibilnih maraka, uključujući još i dva saniteta koja su već kupljena, tako da smo zaista ukupno sa sanitetima prešli cifru od oko 700.000,00 KM, kada je u pitanju ulaganje u Dom zdravlja Živinice. Još je tu potrebno određenih stvari koje treba uraditi i opremiti kada je u pitanju sama oprema u Hitnoj službi i cijelom Domu zdravlja.
Cilj nam je zaista da stanovništvo ima što kvalitetnije i potpune usluge, i da uposlenicima omogućimo bolje uslove za rad, da bi i oni na taj način bili u mogućnosti da daju bolje usluge našim građanima. Mi smo i u prošloj godini predvidjeli određena sredstva kada je u pitanju nabavka dva dijalizna aparata koji su također neophodni kada je u pitanju pružanje pune zdravstvene zaštite. Naravno, i u narednom periodu ćemo se baviti ovakvom politikom, kao što je direktor JU Dom zdravlja kazao, za ove dvije godine uložili smo više nego zadnjih dvadeset godina uloženo, što me posebno raduje.” istakao je načelnik Samir Kamenjaković.

Direktor JU Dom zdravlja Živinice Esed Omerkić iskazao je zahvalnost, prije svega rukovodstvu Doma zdravlja kao inicijatorima ovog projekta, te Općinskom načelniku i Općinskom vijeću štu su sredstva za rekonstrukciju uvrštena u Budžet i što su veoma brzo i realizovana.

”Prije svega, hoću da kažem, ovdje su postojale prostorije koje su ranije služile za Službu opće medicine koja je kasnije prerasla u Službu porodične medicine.
Prostorije su ostale neadekvatne i tako da je duže vrijeme postojao nesrazmjer između prostora i upotrebljivosti tog prostora. Zahvaljujući prije svega nama kao inicijatorima, zatim Općinskom vijeću i Općinskom načelniku, sredstva za rekonstrukciju su uvrštena u Budžet i to se i ispoštovalo, dakle, urađeni su radovi rekonstrukcije Službe hitne pomoći. Prostorije sada daleko bolje izgledaju, sada tu treba raditi na nabavci opreme, onu osnovnu opremu imamo.
Ovo je najopterećenija Služba hitne pomoći, čak i od one Tuzlanske. Približno pedeset hiljada pacijenata se u toku godine javi zbog raznih oboljenja. Trenutno u Službi hitne medicinske pomoći je uposleno jedanaest doktora od čega su tri doktora specijalisti urgentne medicine, s tim da imamo još tri ljekara na specijalizaciji, te ostale ljekare koji su dugogodišnji ljekari, dakle, koji rade dugo sa iskustvom i edukacijama koje se kontinuirano rade. Imamo petnaest medicinskih tehničara sa odgovornim medicinarom. Imamo zadovoljavajuće uslove, ali zbog opterećenja brojem pacijenata naše Hitne medicinske službe morali smo povećati broj na više kada je u pitanju osoblje, nego što nam to plaća Zavod u odnosu na naše potrebe.
Služba hitne medicinske pomoći je služba bez koje stanovnici Općine Živinice ne mogu, naučili su da koriste ponajviše ovu Službu, osamdeset posto pacijenata se javlja koji nisu za ovu Službu, dakle, nisu hitni slučajevi, međutim najveći broj pacijenata se upravo javlja baš tu, iz razloga što ova Služba radi dvadeset i četiri sata, sedam dana u sedmici.” rekao je direktor Omerkić.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više