Otvorenje izložbe za slijepe i slabovide u Muzeju istočne Bosne Tuzla

Izložba pod nazivom “Osjeti muzej”, taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidim osobama bit će otvorena sutra u Muzeju istočne Bosne Tuzla.

Osobe s invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima.

Na izložbi će, između ostalog, biti postavljena vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosne tako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu sa mogućnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja i pridržavajući se strogo epidemioloških mjera za šta u svi kustosi prošli dodatni trening.

Izložba će biti praćena audio vodičem koji smo prilagodili slijepim i slabovidim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe. Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu, saopćili su organizatori.

Izložba, koja će biti otvorena do kraja mjeseca, nije isključivo za slijepe i slabovide osobe, saopćili su organizatori.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više