Ovo su četiri moguće zamjenske lokacije za novu zgradu Centralne banke BiH

Općina Centar na zahtjev Centralne banke BiH planira ponuditi četiri potencijalne zamjenske lokacije za poslovnu zgradu njene Glavne jedinice u Sarajevu.

To su parcele u neposrednoj blizini šoping centra SCC, neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), lokacija u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor) i ranije ponuđena lokacija u Velešićima.

O mogućnostima zamjene građevinskih parcela s ciljem izgradnje poslovnog objekta predstavnici Općine Centar i Centralne banke Bosne i Hercegovine razgovarali su 19.10.2021. godine.

Iz Centralne banke BiH ističu da se radi samo o preliminarnim razgovorima i da nikakva odluka o zamjeni još uvijek nije donesena, s obzirom da o tome odlučuju nadležna tijela CBBiH.

Prilikom razmatranja mogućih lokacija, CBBiH će uzeti u obzir potencijalne troškove i mogućnost implementacije postojećeg projekta na novoj lokaciji, s obzirom da su za CBBiH izmjena projekta, provođenje novog konkursa za odabir idejnog rješenja, kao i bilo kakvi dodatni finansijski troškovi, u potpunosti neprihvatljivi, poručeno je iz Centralne banke BiH.

Podsjetimo, Općina Centar Sarajevo odbila je početkom oktobra izdati urbanističku saglasnost Centralnoj banci za gradnju zgrade u parku Hastahana. Centralna banka BiH zemljište na Hastahani kupila je u decembru 2019. godine i sve ugovorne obaveze uredno i pravovremeno izvršila. Osim toga, urađeno je i idejno rješenje buduće zgrade.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više