Peradari u BiH upozorili na moguće obustavljanje proizvodnje

Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH upozorava da će morati obustaviti proizvodnju i snabdijevanje tržišta živinarskim/peradarskim proizvodima ukoliko budu primijenjene enormno povećane cijene električne energije u BiH.

Kako se navodi u saopštenju, dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH s povećanim cijenama električne energije i do 300 posto u peradarskom sektoru samo još dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje, nastalu kao posljedica pandemije i enormnog povećanja cijena gotove stočne hrane kao i svih ostalih inputa u proizvodnji.

U pitanju je, upozoravaju, očuvanje 20.000 radnih mjesta.

Nakon održavanja sjednice i razmatranja stanja u sektoru živinarstva/peradarstva radi povećanja cijena električne energije do 300 posto, Koordinacioni odbor peradara BiH, uputio je apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da zaštite domaću proizvodnju i time spase najmanje 20.000 radnih mjesta.

Naime, uprkos ranije iznesenim zahtjevima za sagledavanje realnog stanja u proizvodnji i uticaju cijena energenata na cijenu proizvodnje, nisu od elektroprivreda u proteklom periodu uvaženi zahtjevi proizvođača živine/peradi.

Da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou od vlasti očekuju da hitno reaguje. Razmišljaju o obustavi proizvodnje ukoliko takva cijena ostane na snazi, ističu u sektoru.

– Povećanje cijena električne energije, u svim firmama u sektoru, mjeri se u stotinama hiljada maraka pa do nekoliko miliona maraka na godišnjem nivou. Povećanje se smatra apsolutno neopravdanim i neprihvatljivim – saopćeno je.

Bh. živinari/peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata.

U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan.

U apelu vlastima BiH Koordinacioni odbor je naglasio da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija u BiH.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više