PIC: Ne prihvatamo prijetnje otcjepljenjem i destabilizaciju institucija

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira očekuju od svih lidera da odbace retoriku destabilizacije i podjele, te da prestanu s bilo kakvim akcijama u tom pogledu, saopšteno je iz OHR-a nakon jučerašnje sjednice.

Sa zaključcima koji su izneseni, ponovo se nije složila Rusija, pa je i ovo saopštenje medijima poslato uz asteriks.

Te akcije uključuju, kako su upozorili ambasadori, prijetnje otcjepljenjem i dovođenje u pitanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaj da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotno je onome na šta su se svi politički lideri obavezali i gdje BiH treba ići”, saopšteno je.

Oni su naglasili da su funkcionalne institucije od kritičnog značaja za građane BiH, koje uključuju i Oružane snage BiH, te očekuju odgovornost svih političkih predstavnika da učestvuju kako bi služili građanima koji su ih birali.

“Bez zalaganja i saradnje, prijeko potrebne reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, a koje su od ključne važnosti za omogućavanje BiH da napreduje na svom putu ka EU, građani BiH nikada neće moći u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, naglasili su, te su naglasili da podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH ne diplomira agenda 5+2 za zatvaranje OHR-a.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više