Plan jesenje sjetve

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jesenjom sjetvom na području TK bit će zasijano oko 8 hiljada hektara obradive površine što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu za oko 2,23 %.

Ove jeseni dominirat će sjetva žitarica a najdominantnija kultura svakako je pšenica.

Na području grada Živinica ipak je doći do smanjenja sjetvenih površina pod žitaricama kazali su nam u Službi za lokalni ekonomski razvoj Živinice. Plan je da se zasije oko 400 ha ozimnih krmnih kultura, gdje će najviše biti zasijano pod pšenicom, zatim raž i tritikale.

Do smanjenja će doći zato što ove godine neće biti realizovan projekat od Federalnog ministarstva poljoprivrede putem kojeg je prošle godine sufinansirana podrška za jesenju sjetvu u iznosu do 1000 KM.

U službi kažu da još uvijek traju prijave na novčane podrške za sjetvu kukuruza na kantonalnom nivou. Podrška iznosi 220 KM po 1 ha a minimalna površina je od 1 do 1,9 ha, oni koji imaju preko 2 ha podršku dobijaju putem federalnog nivoa.

Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom krastavca kornišona a koji su završili s berbom mogu podnijeti zahtjev do kraja oktobra za ostvarivanje novčane podrške, koja je povećana za razliku od prošle godine, prodške godine je po kilogramu iznosila 0,07 a ove godine iznosi 0,10 KM.

Plan sjetve povrća u TK je 623 ha što je za 28,1 ha više nego prošle godine. Krmnim biljem planirano je zasijati 1.688 ha i to je za 81 ha odnosno 5,04%, više nego 2020. godine.

Vlada TK je rebalansom Budžeta izdvojila dodatnih 2,5 miliona KM u programu novčane podrške za sjetvu, tako da će u ovoj godini u programu biti izdvojeno oko sedam miliona KM.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više