PLATA DIREKTORA UKC TUZLA 4.000 KM, A NJEGOVOG POMOĆNIKA 7.000 KM

Na osnovu analize Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koji je u svom izvještaju utvrdio da su, suprotno kantonalnom Zakonu o platama i naknadama, plate pojedinih članova menadžmenta UKC-a enormno visoke, budžetska inspekcija je počela detaljnu kontrolu poslovanja ovog kliničkog centra.

„U tom izvještaju ili nekoj vrsti nadzora utvrđeno je da postoje određana odstupanja u visini plata menadžmenta uprave i drugih rukovodećih kadrova na UKC-u spram zakona koji definiše kolike plate mogu biti u odnosu na platu premijera i ministara“, objasnio je ministar finansija TK-a Vedran Lakić (SDP).

Plata bivšeg direktora nije bila veća od četiri hiljade maraka. No, plate njegovih pomoćnika su bile znatno veće.
„Njihove plate su bile dva puta veće od moje. Ta se plata kretala između 5 i 7 hiljada maraka u zavisnosti od toga koliko je bio angažman kojega. Mogu reći otvoreno da medicinski direktor nije imao radno vrijeme“, napominje Jusufović.

Prema zakonu, direktor UKC-a ne može imati veću platu od kantonalnog premijera, a njegovi pomoćnici ne bi smjeli imati veću platu od ministara. Međutim, utvrđeno je da je u prošloj godini plata direktora bila nešto veća od plate premijera, dok su plate njegovih pomoćnika bile znatno veće od plata ministara.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više