Počela gradnja biciklističke staze u Živinicama

U protekloj sedmici je, na području Općine Živinice, počela realizacija projekta izgradnje biciklističke staze koja će se raditi u formi autoputa za bicikle, jedinstvenog u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio novootvoreno gradilište.

Izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini planirana je na području Ciljuga u Živinicama. Realizacijom ovog projekta povezat će se historijski značajne destinacije koje se nalaze u Općini Živinice. Dakle to su Toplice, zatim Džebarska džamija koja je fantastičan primjer živinčke historije, te biodiverzitet Konjuha.

Planirana izgradnja navedenog autoputa za bicikla je u dužini od 25 kolometra.


Projekat Izgradnje biciklističke staze će se realizovati u dvije faze, a vrijednost navedenog projekta je 224.000,00 KM. Prva faza će se finansirati iz Budžeta Općine Živinice za 2019. godinu, gdje je izdvojeno 175.000,00 KM, dok su sredstva u iznosu od 49.900,00 KM, koja su potrebna za drugu fazu, obezbijeđena od Ministarstva prostornog uređenja.

Izvođač radova je živinička firma “HOLEX”.

Razvoj turizma, kao jednog od bitnih faktora koji neposredno utiče na sam razvoj Općine Živinice, je intencija vodeće vlasti Općine Živinice na čelu sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem. S tim u vezi, pripremljen je i izrađen Nacrt Strategije razvoja turizma Općine Živinice, kao jednog izuzetno značajnog strateškog dokumenta.

Bitan element Nacrta Strategije razvoja turizma Općine Živinice je i Biciklistički turizam, koji je sve popularniji u svijetu. Biciklistički turizam se odlikuje mnogim prednostima, prije svega je jeftin i prilagodljiv, omogućava putovanje na daljinu i istaživanje prostora prirode, i uključuje širok dijapazon korisnika. Dakle, cilj je preko biciklističkih staza pružiti mogućnost dolaska u prirodu, te je na taj način zaštiti i sačuvati za sve sljedeće generacije.

“Mislim da je pravo vrijeme da Općina Živinice krene u progres u svakom segmentu, pa i u segmentu turizma i zdravog življenja. S tog aspekta mi smo u Strategiji razvoja turizma i zdravog življenja našeg stanovništva odlučili da izgradimo biciklističke staze. S obzirom da je, trenutno, u svijetu brend otvaranje autoputa za bicikle, došli smo do ideje da i u Živinicama otvorimo prvi autoput za bicikle u Bosni i Hercegovini. Imamo dionicu puta dužine 25 kilometra koja se uklapa u stazu autoputa za bicikle u okviru Strategije razvoja turizma. Izgradnja biciklističke staze će se odvijati u dvije faze. Prva faza završit će se sa ukupnim ulaganjem od oko 174.000,00 KM, te ćemo drugom fazom završiti i finalni dio biciklističke staze. Sredstva smo obezbijedili iz Budžeta Općine Živinice, s tim da smo 49.900,00 KM uspjeli osigurati od Ministrastva prostornog uređenja. Sa aspekta turizma smatram da je ovo jedan novi način promocije Općine Živinice. Dakle, krenuvši sa početne tačke biciklistička staza vodi do Toplica, zatim ka Džebarima, historijskom artefaktu, koja se dalje nastavlja ka Konjuhu, biodiverzitetu Konjuha. Ono što je bitno jeste da mi kroz ovaj projekat povezujemo turističke destinacije Općine Živinice. Autoput za bicikle će biti atrakcija za, ne samo građane Općine Živinice, već i za cijelu regiju. S obzirom da imamo i aerodrom Dubrave u blizini, smatram da ćemo od turizma napraviti novi resurs koji će puniti Budžet”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više