Počela Konferencija o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u FBiH

onferencija o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH – Postignuća, izazovi i prestpektive, danas je otvorena u Sarajevu. Dvodnevni naučni skup organizira UNICEF-a za BiH, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, a u saradnji s federalnim ministarstvima obrazovanja i nauke, zdravstva te rada i socijane politike.

Prvog dana Konferencije planirano je predstavljanje “Politike strateških dokumenata vezanih za unaprijeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH”, kao i pregled aktivnosati resornih federalnih ministarstva u oblasti ranog rasta i razvoja djece, a u kontekstu ispunjenja strateških ciljeva.

Pomoćnica federalnog ministra za obrazovanje Nadija Bandić kazala je da na Konferenciji “žele da vide kakva su to postugnuća, koji su izazovi i šta će biti perspektiva u narednom periodu”.

– Cilj nam je da vidimo koje su to strateške aktivnosti provela resorna federalna ministarsrva čiji članovi su inače i članovi federalne radne grupe koja prati cijeli ovaj tok unaprijeđenja ranog rasta i razvoja djece u FBiH. Ključni dokument na koji ćemo se referati jeste strateški plan za unaprijeđenje ranog rasta i razvoja djece 2020.-2025., a to je dokumet koji je usvojila Vlada FBiH. Usvajajući ovaj dokument Vlada FBiH je zadužila federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da koordinira aktivnostima u ovoj oblasti. Naš cilj je da u ova dva dana okupimo sve relevantne stručnjake iz oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite kako s federalnog, tako i s kantonalnog nivoa iz lokalne zajednice. Posebno će nam biti interesantno da čujemo mišljenje stručnjaka koji direktno rade s djecom na terenu – kazala je Bandić.

Šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan ukazala je na važnost  integrisane usluge kada se razgovara o ranom rastu i razvoju djece.

– Također, želim da kažem da je u toj ranoj dobi zaista jako važno da djeci, dok se još nalaze u maternicama svojih  majki, moramo pružiti takve integrisane usluge, ali to sve ima velike benefite kasnije u njihovom životu kada budu odrasle osobe. Studije su pokazele da nečenjenje, propusti i neulaganje u razvoj i rani rast djece mogu da utiču uzimanje 10 posto od bruto nacioalnog dohotka, a to se odnosi i ukoliko se ne vrše ulaganja i na predškolsko obrazovanje – kazala je Khan.

U petak, drugog dana Konfrerencije, bit će predstavljene dobre prakse i iskustava, odnosno izazovi i potencijalni rizici iz perspektive stručnjaka koji pružaju usluge djeci i porodicama, te pregled naučnih dostignuća u BiH i svijetu u oblasti ranog rasta i razvoja.

RTVSlon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više