Počinje kampanja protiv nasilja nad ženama

U okviru obilježavanja „16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“ 25.11.2022. godine nevladine organizacije, aktivisti/ce, građani/ke Tuzlanskog Kantona a u svrhu ukazivanja na društveni problem nasilja nad ženama u BiH u 12 sati na Trgu Slobode u Tuzli organizuju posljednji ispraćaj svim žrtvama femicida u BiH.

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji „većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, a čemu prethodi učestalo zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera“. Ubistva žena nazivamo femicidom jer se temeljni uzroci femicida razlikuju od drugih vrsta ubojstava i povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, uobičajenim rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

“Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže na posljednjem ispraćaju 25.11.2022. godine u 12 sati. Okupljanje i polazak je sa Trga slobode a povorka bez transparenata u tišini će se kretati prema kipovima Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića pa kroz gradski park nazad do skuplture „Sama“ u parku bivše Muzičke škole. Ispred skulpture „Sama“ okupljeni građani i građanke će odati poštovanje svim žrtvama minutom šutnje”.

The post Počinje kampanja protiv nasilja nad ženama appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više