Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog zločina protiv čovječnosti na području Višegrada

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milomira Đuričića, zvanog ”Đure”, rođenog 1952. godine u mjestu Pozderčićima, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine te Vukadina Spasojevića, zvanog ”Mićo” i ”Era”, rođenog 1953. godine u mjestu Rodić Brdo, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su od maja 1992. godine do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad, Milomir Đuričić u svojstvu upravnika logora Uzamnica u Višegradu i Vukadin Spasojević u svojstvu razvodnika straže u logoru, kao pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Optuženi Vukadin Spasojević tereti se i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, od čega četiri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više