Podijeljeni resori u novoj vladi TK, premijer će biti iz Živinica

Portal Faktor iz pouzdanih izvora saznaje da će pozicija premijera pripasti SDA, a da će premijer biti iz Živinica, jer je Općinski odbor Živinice imao najbolji rezultat na posljednjim izborima.

Vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu trebali bi činiti SDA, SBiH, DF, SBB i dio zastupnika SDP-a. Zahtjev za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, s potpisima 18 zastupnika pomenutih stranaka, a dogovorena je i podjela resora u novoj kantonalnoj vladi.

Faktor iz pouzdanih izvora saznaje da će pozicija premijera pripasti SDA, a da će premijer biti iz Živinica, jer je Općinski odbor Živinice imao najbolji rezultat na posljednjim izborima.

Pored premijera, saznajemo, SDA će dobiti četiri ministarstva i to Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture, sporta i mladih te Ministarstvo pravosuđa i uprave.

SDP-u će pripasti Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo poljoprivrede.

Stranka za BiH dobit će resor rada, socijalne politike i povratka, kao i Ministarstvo privrede.

DF će upravljati Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom za boračka pitanja.

SBB će biti zadužen za resor prostornog uređenje i zaštite okolice, kao i trgovine, turizma i saobraćaja.

Dogovorene su i pozicije rukovodećih ljudi u Skupštini TK, pa bi predsjednik trebao biti iz SDP-a, a potpredsjednike će dati DF i SBB.

Saznajemo da je sve navedeno bilo je jučer tema sjednice Kantonalnog odbora SDA TK i da je prihvaćeno jednoglasno.

Tek treba uslijediti drugi krug pregovora koalicionih partnera u kojem će se razgovarati o podjeli rukovodećih pozicija u kantonalnim preduzećima.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK zakazan je za ponedjeljak u 13 sati. (FAKTOR.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više