Podijeljeni resori u novoj vladi TK, premijer će biti iz Živinica

Portal Faktor iz pouzdanih izvora saznaje da će pozicija premijera pripasti SDA, a da će premijer biti iz Živinica, jer je Općinski odbor Živinice imao najbolji rezultat na posljednjim izborima.

Vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu trebali bi činiti SDA, SBiH, DF, SBB i dio zastupnika SDP-a. Zahtjev za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, s potpisima 18 zastupnika pomenutih stranaka, a dogovorena je i podjela resora u novoj kantonalnoj vladi.

Faktor iz pouzdanih izvora saznaje da će pozicija premijera pripasti SDA, a da će premijer biti iz Živinica, jer je Općinski odbor Živinice imao najbolji rezultat na posljednjim izborima.

Pored premijera, saznajemo, SDA će dobiti četiri ministarstva i to Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture, sporta i mladih te Ministarstvo pravosuđa i uprave.

SDP-u će pripasti Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo poljoprivrede.

Stranka za BiH dobit će resor rada, socijalne politike i povratka, kao i Ministarstvo privrede.

DF će upravljati Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom za boračka pitanja.

SBB će biti zadužen za resor prostornog uređenje i zaštite okolice, kao i trgovine, turizma i saobraćaja.

Dogovorene su i pozicije rukovodećih ljudi u Skupštini TK, pa bi predsjednik trebao biti iz SDP-a, a potpredsjednike će dati DF i SBB.

Saznajemo da je sve navedeno bilo je jučer tema sjednice Kantonalnog odbora SDA TK i da je prihvaćeno jednoglasno.

Tek treba uslijediti drugi krug pregovora koalicionih partnera u kojem će se razgovarati o podjeli rukovodećih pozicija u kantonalnim preduzećima.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK zakazan je za ponedjeljak u 13 sati. (FAKTOR.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više