Podrška MUP-a Austrije BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa i zamjenik direktora Mirsad Buzar održali su sastanak u Beču sa generalnim direktorom Direktorata za migracije u MUP-u Austrije Peterom Webingerom gdje su zahvalili MUP-u Austrije na podršci BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama.

Laketa je upoznao je Webingera o aktuelnoj migrantskoj situaciji i o tome kako i na koji način Služba za poslove sa strancima doprinosi procesu deportacija nezakonitih migranata iz BiH u zemlje porijekla.

Razgovarano je o nastavku saradnje MUP-a Austrije i Službe za poslove sa strancima o povratku ilegalnih migranata i spriječavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, a značajnu podršku BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, pruža i Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP).

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije čestitali su predstavnicima Službe za poslove sa strancima na uspješnoj realizaciji prisilnog povratka ilegalnih migranata u Pakistan, Maroko i Bangladeš.

S toga je na sastanku dogovoren nastavak saradnje kada je riječ o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima u segmentu provođenja prisilnih udaljenja, te će u maju ove godine održati se trening za službenike SPS  koje će provesti austrijska elitna policijska jedinica „Cobra“ , saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

The post Podrška MUP-a Austrije BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više