Pojačane kontrole privatnih zdravstvenih ustanova u TK

Uposlenicima javnih zdravstvenih ustanova zabranjen rad u privatnim, dok traje vanredno stanje.

Nakon lociranja žarišta širenja zaraze koronavirusom u jednoj od privatnih poliklinika u Tuzli Krizni štab CZ TK donio je odluku o pojačanoj kontroli svih privatnih zdravstvenih ustanova.

Provjeravat će koliko poštuju opšte i posebne mjere zaštite, poput dezinfekcije, deratizacije, sanitarnih pregleda uposlenika i da li na ulazu imaju trijažne centre. “Na njima je obaveza da obezbijede higijensko-epidemiološke uslove svojim uposlenicima kao i pacijentima koja se liječe u tim zdravstvenim ustanovama, čime bi smanjili rizikofaktore u slučaju zaraze koronavirusom“, rekao je v.d. direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović.

Također uposlenicima javnih zdravstvenih ustanova, zabranjen je rad u privatnim, dok traje vanredno stanje. “Ipak privatni sektor u ovom momentu nije zaštićen kao javni sektor i zato smo odlučili, dok traje ovo stanje, zabraniti onima koji rade u javnom da rade i u privatnom”, dodao je komandant Kantonalnog štaba CZ Tuzla Mustafa Šakić.

Denijal Tulumović, premijer TK je izjavio: “Bez obzira što je i privatni sektor trebao da poštuje norme, tu je došlo do disproporcije. Nisu nikako bili spremni, čak nisu imali nijedan test na koronavirus i o tome će sigurno po završetku svega da se sjedne i dobro razmisli da se ubuduće ove stvari ne dešavaju”.

Izvještaje o rezltatima kontrole privatnih zdravstvenih ustanova sanitarni inspektori će proslijediti Kriznom štabu CZ TK.

Prekršajne sankcije za pravna lica za nepoduzimanje sanitarnih mjera iznose od 2000 do 10 000 KM.

Izvor RTVTK
Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više