Pokrenuta Akciona koalicija za pravdu i prava u BiH za ekonomsko osnaživanje žena

Početak rada Akcione koalicije za pravdu i prava u BiH ozvaničen je danas u Sarajevu, u sklopu globalne kampanje UN Women “Generacija za ravnopravnost”.

Na događaju je razmatrano koliko društvo košta kada žene nisu aktivne na tržištu rada, kao i neophodnost sistemskog rješavanja pitanja u oblasti brige o djeci, brige o starijima i nemoćnima, neformalne ekonomije i neplaćenog rada u kući.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald istakla je da je globalna kampanja pokrenuta kako bi potakla ekonomsko osnaživanje žena.

– U BiH je 36,5 posto žena aktivno na tržištu rada a istovremeno se brinu o djeci kao i o mnogim drugim kućnim i društvenim aktivnostima, što za njih predstavlja dodatni teret – rekla je Macdonald.

Dodala je da kada žene imaju plaćenu brigu o djeci, plaćeno porodiljsko odsustvo te okruženje koje ih podržava onda to pomaže cijelom društvu da napreduje.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić navela je da je vrijeme da i u bh. društvu počnemo vrednovati neplaćeni rad, a po njenim podacima 89 posto tog rada obavljaju žene.

– Također, obaveza je države da poduzme aktivnosti kako bi ženama omogućila da se uključe u tržište rada jer je BiH na zadnjem mjestu u Evropi po tom pitanju – potcrtala je Filipović-Hadžiabdić.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field poručio je da ta inicijativa podrazumijeva povećanje svijesti vlasti o ženskim pitanjima i bolji pristup fondovima, te rodno-odgovornijim proizvodima i uslugama koje će ženama dati prilike koje muškarci često uzimaju zdravo za gotovo.

Zamjenica šefice Odjela razvojne saradnje Ambasade Švedske u BiH Lisa Curman izrazila je nadu da će projekt rezultirati konkretnim promjenama u poboljšanju rodne ravnopravnosti i ukupnog društvenog prosperiteta u BiH.

Osim UN Women, događaj su organizovali Agencija za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Gender centar RS, Gender centar FBiH, UN u BiH, Britanska ambasada, uz podršku Švedske.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više