Pokrenuta peticija: Raskol i u živiničkoj SDA

Prošla su dva mjeseca od lokalnih izbora, a bura u živiničkoj SDA ne jenjava. Nakon „osvojenih“ (čitaj pokradenih) deset mandata u Općinkom vijeću Živinice i izgubljene pozicije načelnika, stranački kadrovi su vrli podgrijani. Sukobi na skoro svakoj sjednici općinkog ili izvršnog odbora.

Prema našim pouzdanim izvorima i sagovorniku koji nam je iznio detalje stanja u i oko živiničke SDA, na pomolu je uvođenje povjereništva u Opšinski odbor Stranke demokratske akcije. Drugi put nakon što su prije dvije godine stranku preuzeli nezaježljivi „politički razbojnici“ koji su politiku krojili po lokalnim birtijama.

-U toku je opsežna akcija sporvođenja peticija unutar opštinske organizacije SDA, a do sada je prikupljeno preko 2000 potpisa što je dovoljno da se uvede povjereništvo u ovoj stranici. Nezadovoljstvo šireg članstva živiničke SDA proizvelo je Inijativni odbor za normalizaciju stanja u OO SDA Živinice. Na ovaj korak odlučila se grupa dugogodišnjih članova i aktivista koji su jedni od osnivača stranke, omladinci, žene  i ugledni građani općine s ciljem da vrate dostojanstvo stranci koju su oduzeli preletači i uskointeresni političari. Inicjativi su se pridružili neki od aktuelnih članova opštinskog odbora i Izvršnog odbora SDA, predsjednici mjesnih zajednica i Skupštine OO SDA. Rukovodstvo SDA Živinice, odnosno uži broja članova IO predvođenih pojedincima koji nisu ni članovi SDA, a koji sebe nazivaju „prijateljima“  SDA, uzeli su sebi za pravo da os vim bitnim pitanjima donose odluke mimo organa stranke, a koje su nanijele već ogromne štete stranci i dovele u ovo stanje. Očito je da ovo rukovodstvo i njihovi mentori izvan SDA sve će dati samo da sačuvaju JU Dom zdavlja Živinice, šira javnost vrlo dobro zna zbog čega-kazao je naš sagovornik.

Lažirani rezultati

Ova grupa, koja je privatizirala stranku, nakon lokalnih izbora uvjerava javnost da je SDA pobjednička stranka, pa su, da bi zamaskirali javnost, napravili neprirodnu i nefunkcionalnu koaliciju. Tome u prilog idu posljednja dešavanja na sjednicama Opčinskog vijeća gdje je aktuelna koalicija blokirala račun Općine Živinice.

Aktuelno rukovodstvo je dovelo do pada ugleda stranci, a ni rezultati na lokalnim izborima nisu ostvareni.

-Aktuelno rukovodstvo je izgubilo načelničku poziciju, te mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća, brojno članstvo kao i pojedina preduzeća. U protekle dvije godine izgubili su podršku živiničkih privrednih subjekata, a protežirane su kadrovi po rodbinskoj liniji i za rad po uskostranačkoj liniji s ciljem realizacije određenih projekata od kojeg su svi imali koristi- ističe dobro upučeni izvor u stanje u SDA.

Opstrukcije načelnika

-Jasne su namjere ove strukture SDA koja kao i njihovih mentora koji su pod sumnjivim okolnostima formirali većinu u Općinskom vijeću Živinice i „kupili“ pojedine političare iz drugih stranaka sve sa jednim ciljem da opstruiraju rad aktuelnog načelnika koji je izabran voljom građana Živinica-tvrdi on.

Zbog svega navedenog kao i općeg stanja u stranci, aktivisti, članovi IO i OO SDA Živinice, osnivači stranke, nezadovoljni i zabrinuto za sudbinu SDA, javnost žele izvijestiti na nesagledive posljedice ukoliko se ne zaustavi privatizacija SDA i ne izvede na pravi put.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
6 Komentara
 1. Nerko piše

  SDA..Rak rana BiH

 2. Osman piše

  Ovaj raskol izazivaju oni koji nisu prošli u vijeće,do izbora i njima je sve bilo potaman a poslije izbora oni vidjeli sta se radi pa ko oni se brinu za stranku

 3. edo piše

  Heheheheheheh trebaa sda istjerat iz opcine skroz i sto dalje da se vise nikad ne vrate. sve dok je sda tu nece imati napretka ni opcina a ni drzava sa bakirom na celu,malo im je da im se nebo da!!! trazili bi jos. Ovo pisem malim slovima jer ni cije ime ne zasluzuje paznju kao ni stranka L.P

 4. Nasija piše

  Aktuelna Sda Zivinice drži dom zdravlja u Zivinicama pod svojom komandom još od 1992;2004 godine kad je umro moj muž,otac moje djece Hazim Dzihanovic ,bivši direktor je na njegovo radno mjesto primio je drugog laboranta,mada sam ja isto laborant i bila sam na birou vec 12 godina zivim daleko od svoje kuće ,radim ali nikad dok sam živa necu moci halaliti Cokicu jer se tako ponio prema meni,zbog ljudi kao sto je Halid Cokic imam averziju prema Sda stranci

  1. Zuhdija... piše

   To Nasija reci stoj na dusi i istina..gdje god stignes objavi ovo i svi koji bilo sto..

 5. Izudin piše

  Uh, uh teska borba al gradjani i bosnjacki narod su u pravu. Više od dvije godine traje borba za svijest iskrenih Bošnjaka i clanova SDA u Živinicama. Zivinice kao jedna od najvećih općina došle do “pruge” . Načelnik ko god, ima opstrukciju od “vecine” . Nadam se da ce ovih nekoliko hiljada pregleda imati odjeka medju gradjanima i rukovodstvom SDA u Živinicama, Kantonalnom odboru SDA TK, Glavnom odboru SDA i Predsjedništvu SDA BiH.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više