Pokrenuta peticija: Raskol i u živiničkoj SDA

Prošla su dva mjeseca od lokalnih izbora, a bura u živiničkoj SDA ne jenjava. Nakon „osvojenih“ (čitaj pokradenih) deset mandata u Općinkom vijeću Živinice i izgubljene pozicije načelnika, stranački kadrovi su vrli podgrijani. Sukobi na skoro svakoj sjednici općinkog ili izvršnog odbora.

Prema našim pouzdanim izvorima i sagovorniku koji nam je iznio detalje stanja u i oko živiničke SDA, na pomolu je uvođenje povjereništva u Opšinski odbor Stranke demokratske akcije. Drugi put nakon što su prije dvije godine stranku preuzeli nezaježljivi „politički razbojnici“ koji su politiku krojili po lokalnim birtijama.

-U toku je opsežna akcija sporvođenja peticija unutar opštinske organizacije SDA, a do sada je prikupljeno preko 2000 potpisa što je dovoljno da se uvede povjereništvo u ovoj stranici. Nezadovoljstvo šireg članstva živiničke SDA proizvelo je Inijativni odbor za normalizaciju stanja u OO SDA Živinice. Na ovaj korak odlučila se grupa dugogodišnjih članova i aktivista koji su jedni od osnivača stranke, omladinci, žene  i ugledni građani općine s ciljem da vrate dostojanstvo stranci koju su oduzeli preletači i uskointeresni političari. Inicjativi su se pridružili neki od aktuelnih članova opštinskog odbora i Izvršnog odbora SDA, predsjednici mjesnih zajednica i Skupštine OO SDA. Rukovodstvo SDA Živinice, odnosno uži broja članova IO predvođenih pojedincima koji nisu ni članovi SDA, a koji sebe nazivaju „prijateljima“  SDA, uzeli su sebi za pravo da os vim bitnim pitanjima donose odluke mimo organa stranke, a koje su nanijele već ogromne štete stranci i dovele u ovo stanje. Očito je da ovo rukovodstvo i njihovi mentori izvan SDA sve će dati samo da sačuvaju JU Dom zdavlja Živinice, šira javnost vrlo dobro zna zbog čega-kazao je naš sagovornik.

Lažirani rezultati

Ova grupa, koja je privatizirala stranku, nakon lokalnih izbora uvjerava javnost da je SDA pobjednička stranka, pa su, da bi zamaskirali javnost, napravili neprirodnu i nefunkcionalnu koaliciju. Tome u prilog idu posljednja dešavanja na sjednicama Opčinskog vijeća gdje je aktuelna koalicija blokirala račun Općine Živinice.

Aktuelno rukovodstvo je dovelo do pada ugleda stranci, a ni rezultati na lokalnim izborima nisu ostvareni.

-Aktuelno rukovodstvo je izgubilo načelničku poziciju, te mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća, brojno članstvo kao i pojedina preduzeća. U protekle dvije godine izgubili su podršku živiničkih privrednih subjekata, a protežirane su kadrovi po rodbinskoj liniji i za rad po uskostranačkoj liniji s ciljem realizacije određenih projekata od kojeg su svi imali koristi- ističe dobro upučeni izvor u stanje u SDA.

Opstrukcije načelnika

-Jasne su namjere ove strukture SDA koja kao i njihovih mentora koji su pod sumnjivim okolnostima formirali većinu u Općinskom vijeću Živinice i „kupili“ pojedine političare iz drugih stranaka sve sa jednim ciljem da opstruiraju rad aktuelnog načelnika koji je izabran voljom građana Živinica-tvrdi on.

Zbog svega navedenog kao i općeg stanja u stranci, aktivisti, članovi IO i OO SDA Živinice, osnivači stranke, nezadovoljni i zabrinuto za sudbinu SDA, javnost žele izvijestiti na nesagledive posljedice ukoliko se ne zaustavi privatizacija SDA i ne izvede na pravi put.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više