Polovina kornišona u BiH, proizvede se u Živinicama

Živinice su postale prepoznatljive po proizvodnji krastavaca kornišona. Samo prošle godine, na ovom području je proizvedeno 2300 tona ovog povrća čijom se proizvodnjom trenutno bavi oko 450 poljoprivrednika. U općini im ove godine žele pomoći da pospješe proizvodnju i besplatnom analizom zemljišta, kako bi pojačali kvalitet krastavaca. No, pored toga, u planu je još akcija za poljoprivrednike.

U Bosni i Hercegovini prošle godine je proizvedeno 4800 tona krastavca kornišona od čega su poljoprivrednici iz Živinica proizveli polovinu. To i nije čudno s obzirom da se na ovom području događa ekspanzija proizvodnje ovog povrća, čijim proizvodjačima općina želi pomoći, kako bi i na taj način potakla samozapošljavanje. Stav je da građane treba animirati da se zaposle na svojim imanjima.

Sistem je napravljen tako da je našim građanima bitno samo da imaju zemljište. Dobivaju sav repormaterijal, đubrivo, ishranu i stručni nadzor za praćenje ove proizvodnje a to sve vraćaju kroz otkup proizvoda. Znači da proizvodnja traje tri mjeseca, da su prosječni doprinosi u 2015. godini bili do 7 tona po jednom dunumu, pojašnjava nam Mirsad Butković, iz Službe za poljoprivredu općine Tuzla.

Proizvodnji krastavaca u Živinicama sve pogoduje. I zemljište i klima. Lokalna zajednica vrši edukaciju a od općine je i 40 najboljih proizvodjača nagrađeno simboličnom novanom nagradom. Sada se bave projektom analize zemljišta.

Mi smo pokrenuli projekat da svim našim proizvodjačima povrća uradimo besplatnu analizu zemljišta čije bi troškove snosila općina i na taj način bi im pomogli da odluče kakvo đubrivo da koriste, da vide šta im nedostaje u zemljištu i kako da to poprave da pospješe porizvodnju, zaključuje Butković

Na kraju, treba istaći da će općina dati maksimalnu podršku kako bi se proizvodnja kornišona proširila i kako bi ljudi dobili priliku da žive od svoje zemlje.

(rtvtk.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više