Poslije bitke svi su generali pametni

Poslije tragićnog događaja u osnovnoj školi u Lukovcu, mnogi znani i neznani stručnjaci, političari te lokalni, entiteski i državni vlastodršcii su pohrlili da putem sredstavana informisanja kao i na drugi način, se obrate bosanskohercegovačkoj javnosti iznoseći svoje stavove o ovom tregičnom događaju. Ima jedna izreka  koja kaže; poslije bitke svi  generali su pametni. Svi ovi nabrojani dijagnostičari događaja u našem društvu, slažu se u jednom, da je u ovim i u drugim negativnih pojavama  i tragičnim događajima kod nas, zakazao sistem. Čudno je to da ovo kažu oni kojima je posao i koji su zaduženi za regulaciju sistema. Nije li glavni razlog nesređenosti sistema u našem društvu; nerad, aljkav rad i lijenost državnih vlastodržaca. Ima i toga, da je većina tih vlastodržaca nesposobna za ono što treba da rade, kao izabranici u našem državnom sistemu, ali zato su veoma  sposobni i umiješni,  da sebe uzdignu iznad sistema i da svoje pozicije iskoriste za ostvarivanje ličnih interesa.

Pored ovog, ne treba ni narod, nas, mase, izuzeti iz grešnika za sve negativno i tragično što se dešava u našem društvu.  U razvijenim društvima svijest ljudi je na većem nivou, te oni  aktvino učestvuju u regulisanju sistema. U takvim društvima, narod aktivno prati rad i ponašanje izabranih vlastodržaca i reaguje na svaku njihovu i najmanju grešku u radu i ponašanju.

U nerazvijenim društvima vođe i vlastodršci su svetinje za narod. Narod im se klanja i podilazi im pod skute, sve s ciljem da bi kod njih imao određene privilegije. Ovakav odnos naroda prema svojim vođama, mnogo govori o moralu i karakteru tog naroda.

Selimović Edhem Edo, www.rurip.com

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više