Posljednji ispraćaj Muharema Abdurahmanovića – Hare

U subotu 13.11.2021. godine zauvijek nas je napustio Muharem Haro Abdurahmanović, bivši predsjednik KK Sloboda Dita i bivši predsjednik RSD Sloboda. Muharem Haro Abdurahmanović, bio je dugogodišnji društveni radnik, predsjednik Radničkog sportskog društva “Sloboda” i KK “Sloboda Dita” u zlatnim vremenima tuzlanskog sporta.

Posljednji ispraćaj Muharema Hare Abdurahmanovića obavljen je danas, u nedjelju, 14.11.2021., godine ispred Komemorativnog centra Tuzla nakon čega je ukopan na mezarju Goli Brijeg. Predstavnici Klubova iz kolektiva Radničkog sportskog društva Sloboda kao i članovi seniorske ekipe OKK Sloboda prisustvovali su komemoraciji.

Još kao gimnazijalac, Abdurahmanović aktivno je učestovovao u RSD “Sloboda”. Nakon što je diplomirao uključio se u rad košarkaškog kluba, potom i sportskog društva.

“Dugo godina radio sam u KK “Sloboda Dita”, ali se sjećam kako sam bio i u Upravnom odboru FK “Sloboda” u vrijeme predsjednika Alije Nalića. Bio sam na čelu RSD “Sloboda” u zlatna doba i u vrijeme kada smo obilježavali vrijedne obljetnice. Tako nas je nezaboravog 14. novembra 1979. godine u Bugojnu primio predsjednik republike Josip Broz Tito”, prisjeća se Abdurahmanović datuma koji je vječno ostao urezan u sjećanje.

Pred agresiju na BiH Abdurahmanović, kaže kako je “Sloboda Dita” posjedovala generaciju koja je bila kadra osvojiti titulu prvaka države ili Kup.

“Zaustavljeni smo u trenutku kada smo bili četvrti u Yuba ligi i juniorski prvaci Jugoslavije. Imali smo 600 dječaka u Školi košarke, te mladu generaciju sa Mršićem, Mulaomerovićem, Salaharevićem… Salaharević je stradao u rodnoj Vlasenici, a riječ je o vanserijskom talentu. Žalim što smo zaustavljeni u pohodu na vrh jugoslovenske košarke”, kaže on i nastavlja:

“Došlo je vrijeme rata u kojem smo uspjeli sačuvati SD “Sloboda”, iako su nam jedni govorili da smo četnički, a drugi da smo ustaški klub. Mnogi su mislili kako “Sloboda” neće opstati, ali smo opstali jer je “Sloboda” institucija čiji su temelji udareni 1919. godine. Opstali smo zahvaljujući Rudnicima “Kreka”, D.D. “Solani”, “Diti”, “Tehnogradu” i nekolicini entuzijasta. Moram reći kako niko nikada neće oteti “Slobodu”, jer je “Sloboda” uvijek bila klub revolucionara i napredne omladine. Bila, ostala i ostaće”, dodao je Abdurahmanović.

*Detalji iz razgovora objavljenog u Monografiji “SD Sloboda 1919-2009” / Autor: Edin Skokić

OKK Sloboda & RSD Sloboda

RTV Slon/sloboda.ba

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više