Potpisana deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na jaču saradnju parlamenata i novinarskih udruženja

Prva regionalna konferencija pod nazivom “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata Zapadnog Balkana za jači civilni sektor” održana je danas u prijestolnici Sjeverne Makedonije, Skoplju. Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, otvorio je predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji je istaknuo važnost slobode medija.

– Mediji imaju dužnost da pravovremeno i istinito obavještavaju javnost, a parlamenti imaju dužnost da štite slobodu medija i izražavanja. Ovo su posebno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana zbog stanja ljudskih prava u ovom dijelu svijeta – rekao je Džaferi.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zastupnik Lazar Prodanović iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Vukmirović, generalna sekretarka Udruženja BH novinara Borka Rudić, kao i predsjednik Udruženja BH novinara Marko Divković.

– Tražili smo od svih nivoa vlasti da se pooštre zakoni za širenja govora mržnje. Ali nažalost nisu usvojeni – kazao je Prodanović u uvodnom govoru, naglašavajući da je garantovanje slobode izražavanja i zaštita novinara jedan od 14 prioriteta Evropske komisije čije ispunjavanje je preduslov kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Podsjetio je da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), BiH se 2015. godine obavezala da će svoj pravni okvir iz oblasti medija uskladiti s međunarodnim i evropskim standardima i dosljedno ga provoditi.

– Očekujem da će ova konferencija biti podloga za ispunjavanje uslova vezanih za slobodu medija za EU integracije – zaključio je Prodanović.

Na kraju konferencije potpisana je zajednička deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na intenzivniju saradnju parlamenata i novinarskih udruženja na stvaranju sredine koja će štititi novinare dok obavljaju svoju dužnost.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više