Potpisana deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na jaču saradnju parlamenata i novinarskih udruženja

Prva regionalna konferencija pod nazivom “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata Zapadnog Balkana za jači civilni sektor” održana je danas u prijestolnici Sjeverne Makedonije, Skoplju. Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, otvorio je predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji je istaknuo važnost slobode medija.

– Mediji imaju dužnost da pravovremeno i istinito obavještavaju javnost, a parlamenti imaju dužnost da štite slobodu medija i izražavanja. Ovo su posebno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana zbog stanja ljudskih prava u ovom dijelu svijeta – rekao je Džaferi.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zastupnik Lazar Prodanović iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Vukmirović, generalna sekretarka Udruženja BH novinara Borka Rudić, kao i predsjednik Udruženja BH novinara Marko Divković.

– Tražili smo od svih nivoa vlasti da se pooštre zakoni za širenja govora mržnje. Ali nažalost nisu usvojeni – kazao je Prodanović u uvodnom govoru, naglašavajući da je garantovanje slobode izražavanja i zaštita novinara jedan od 14 prioriteta Evropske komisije čije ispunjavanje je preduslov kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Podsjetio je da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), BiH se 2015. godine obavezala da će svoj pravni okvir iz oblasti medija uskladiti s međunarodnim i evropskim standardima i dosljedno ga provoditi.

– Očekujem da će ova konferencija biti podloga za ispunjavanje uslova vezanih za slobodu medija za EU integracije – zaključio je Prodanović.

Na kraju konferencije potpisana je zajednička deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na intenzivniju saradnju parlamenata i novinarskih udruženja na stvaranju sredine koja će štititi novinare dok obavljaju svoju dužnost.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više