Potpisani vrijedni ugovori za uređenje grada Živinice

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona danas su potpisana dva vrijedna ugovora. Jednim, Vlada TK finansira projekt izgradnje sekundarne mreže toplifikacije, a drugim uređenje sanitarne eko deponije grada Živinice.

Zahvaljujući podršci Vlade, u gradskoj upravi Živinice uvjereni su kako će do 2022. godine završiti i primarnu mrežu toplifikacije grada.

S razlogom ako se zna da Grad Živinice kao jedna od najzagađenijih sredina u Tuzlanskom kantonu želi dugoročno riješiti problem toplifikacije grada. S tim ciljem, vođeni su brojni pregovori sa Vladom TK, Elektroprivredom BiH i Termoelektranom Tuzla koji su, u relativno kratkom roku, rezultirali potpisivanjem ugovora vrijednosti jedan milion KM.

Resorni kantonalni ministar Elvir Rožnjaković je nakon potpisivanja ugovora izjavio da je Odlukom Vlade TK za ove namjene izdvojen jedan milion da je odmah dostupno 550.000 KM a do kraja jula ove godine se očekuje ostatak novca za ove namjene.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković navodi da će s ovim sredstvima Vlade TK biti završeno 85 posto sekundarne mreže toplifikacije grada Živinice. “Ostaje da sa Termoelektranom Tuzla i Elektroprivredom BiH završimo primarnu mrežu toplifikacije” – istakao je gradonačelnik.

Potpisan je danas i ugovor sa JP “Ekosept” Živinice za uređenje sanitarne deponije grada Živinice. Ministar Rožnjaković navodi kako se radi o ugovoru kojim Vlada TK participira sa 11.000 u izradi ograde oko same deponije.

Uz iskazanu zahvalnost Vladi TK, kantonalnom premijeru i resornom ministru na brzoj reakciji, gradonačelnik Živinica je naglasio da će javni poziv biti raspisan za oko 2,5 mjeseca. Nakon izbora izvođača radova krenula bi i zvanično realizacija projekta toplifikacije.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više