Potpisnici izjave izrazili zabrinutost povodom političkih procesa i odnosa u BiH

Predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) Nedeljko Čubrilović i nekadašnji predsjednici entitetskog parlamenta, te predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz RS, potpisali su danas u Banjoj Luci Izjavu o nepristajanju na kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

Potpisnici su izrazili zabrinutost povodom političkih procesa i odnosa u Bosni i Hercegovini, a pored Čubrilovića, izjavu su potpisali – Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Ognjen Tadić, Dušan Stojičić, Staša Košarac, Dragan Kalinić, Borislav Paravac, Dušanka Majkić, Petar Đokić, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić i Momir Tošić.

Navode kako od 1996. godine “u BiH traju procesi i aktivnosti suprotne vrijednostima Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima UN, Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN, te Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski mirovni sporazum) iz 1995., te da odgovornost za to snose pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH”.

Potpisnici izjave, nadalje, tvrde kako se “spomenutim procesima i aktivnostima narušava ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju…”

Također, navode kako su “nametnuti zakoni i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice, kojima su prenesene nadležnosti s entitetskog nivoa na nivo institucija BiH, donesene neustavno, bez pozivanja na ustavni osnov (član 3, stav 5a), koji je propisan Ustavom BiH i protivno volji građana RS”.

U izjavi, upućenoj na relevantne međunarodne adrese, navodi se kako su neprihvatljivi dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, “a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (1995), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”.

Parlamentarci u izjavi podsjećaju da Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te da je neprihvatljivo da se bilo ko tako predstavlja.

– Ustavni poredak u BiH, u kojem su postojanje i ravnopravnost dvaju entiteta i triju konstitutivna naroda conditio sine qua non njenog opstanka i osnov za čuvanje mira i omogućavanje napretka BiH, zaslužuje puno poštovanje i podršku, a sve eventualne izmjene uređenja mogu biti prihvatljive samo kao demokratski izraz volje njenih građana izražen u procedurama predviđenim ustavima i bez nametanja – navodi se, između ostalog, u spomenutoj izjavi.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više