Potporučnik OS BiH Faruk Gazdić najbolji strani polaznik kursa za oficire u SAD-u

Pripadnik 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, naš sugrađanin komandir voda borbene podrške potporučnik Faruk Gazdić, proglašen je najboljim stranim polaznikom Osnovnog kursa za oficire u Fort Leonard Wood, Missouri, Sjedinjene Američke Države. Kurs je održan u periodu od februra do juna 2019. godine u okviru IMET programa.

Potporučnik Gazdić je 4. klasa oficira koji su primljeni iz civilstva, a u službi OS BiH je od 6. decembra 2017. godine. Tokom trajanja veoma zahtjevnog i izazovnog kursa, trudom i zalaganjem ostvario je ukupni akademski  prosjek od 88.60% i tako stekao uslove za najboljeg internacionalnog oficira u svojoj klasi. Također, potporučnik Gazdić dobio je počasnu plaketu i pismo preporuke od američkog brigadnog generala Brianа R. Biscareа. Akademski prosjek se sastoji od 5 akademskih ispita i to: vojni zakon, civilni zakon, kopnena navigacija dan-noć, gađanje iz automatske puške M4, pištolja, bacača granata i pumparice. Sva gađanja su vršena iz različitih stavova za gađanje i udaljenosti. Dio ovog kursa je i obuka na terenu dan-noć u trajanju od 21 dan, zatim vojne policijske vježbe patroliranja, zaštite VIP osoba, hapšenje osumnjičenih, savladavnje aktivnog napadača, kontrola nereda, demonstracija i nasilja, te drugi zadaci.

Poseban uspjeh potporučnika Gazdića, pripadnika OS BiH, je što je prvi završavao i osvojio najveći broj bodova na testovima kopnene navigacije dan-noć, akademskim ispitima, zaštiti VIP osoba i obuke na terenu. Zbog njegovih rezultata američke kolege su izabrale potporučnika Gazdića da ih predvodi u eliminatornim misijima.

Pored ovog kursa potporučnik Gazdić je učestvovao i na takmičenju za Značku za vojne vještine Oružanih snaga SR Njemačke (Ukras Bundesvera) gdje je također osvojio Zlatnu značku i na taj način u najboljem svjetlu predstavio Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više