Potporučnik OS BiH Faruk Gazdić najbolji strani polaznik kursa za oficire u SAD-u

Pripadnik 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, naš sugrađanin komandir voda borbene podrške potporučnik Faruk Gazdić, proglašen je najboljim stranim polaznikom Osnovnog kursa za oficire u Fort Leonard Wood, Missouri, Sjedinjene Američke Države. Kurs je održan u periodu od februra do juna 2019. godine u okviru IMET programa.

Potporučnik Gazdić je 4. klasa oficira koji su primljeni iz civilstva, a u službi OS BiH je od 6. decembra 2017. godine. Tokom trajanja veoma zahtjevnog i izazovnog kursa, trudom i zalaganjem ostvario je ukupni akademski  prosjek od 88.60% i tako stekao uslove za najboljeg internacionalnog oficira u svojoj klasi. Također, potporučnik Gazdić dobio je počasnu plaketu i pismo preporuke od američkog brigadnog generala Brianа R. Biscareа. Akademski prosjek se sastoji od 5 akademskih ispita i to: vojni zakon, civilni zakon, kopnena navigacija dan-noć, gađanje iz automatske puške M4, pištolja, bacača granata i pumparice. Sva gađanja su vršena iz različitih stavova za gađanje i udaljenosti. Dio ovog kursa je i obuka na terenu dan-noć u trajanju od 21 dan, zatim vojne policijske vježbe patroliranja, zaštite VIP osoba, hapšenje osumnjičenih, savladavnje aktivnog napadača, kontrola nereda, demonstracija i nasilja, te drugi zadaci.

Poseban uspjeh potporučnika Gazdića, pripadnika OS BiH, je što je prvi završavao i osvojio najveći broj bodova na testovima kopnene navigacije dan-noć, akademskim ispitima, zaštiti VIP osoba i obuke na terenu. Zbog njegovih rezultata američke kolege su izabrale potporučnika Gazdića da ih predvodi u eliminatornim misijima.

Pored ovog kursa potporučnik Gazdić je učestvovao i na takmičenju za Značku za vojne vještine Oružanih snaga SR Njemačke (Ukras Bundesvera) gdje je također osvojio Zlatnu značku i na taj način u najboljem svjetlu predstavio Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više