Pozadina odluke Glavnog odbora: SDP se u Tuzli “gura” u zagrljaj Mirsadu Kukiću

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici usvojio zaključak kojim se Kantonalnom odboru te stranke u Tuzli nalaže formiranje takozvane “koalicije 19”, odnosno formiranje vlasti sa Našom strankom, Demokratskom frontom, SBB-om i Strankom za BiH.

Sa istim strankama je, podsjećanja radi, SDP u Tuzlanskom kantonu ranije pokušao formirati vlast, ali je ta mogućnost otpala. Ukoliko novi pregovori ponovo ne urode plodom, onda će se, istaknuto je na današnjoj sjednici “tražiti drugi partneri”.

– Ako ne bude dovoljno ruku, onda će ih pokušati osigurati SBB – kazao nam je jedan od članova Glavnog odbora.

Ruke koje bi “pokušao osigurati” SBB su zapravo ruke sedam zastupnika PDA.

Stranka za BiH je već ranije potpisala koalicioni sporazum sa SDA o formiranju vlasti u tri kantona. Bez dva zastupnika te stranke, SDP, Demokratska fronta, Naša stranka i SBB ne mogu imati dovoljnu većinu za formiranje vlasti. Prijedlog Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla da idu u pregovore o formiranju vlasti sa drugim strankama nije dobio podršku Glavnog odbora.

Zbog nemogućnosti diskutiranja o predloženim zaključcimanekoliko članova Glavnog odbora napustilo je sjednicu. Među njima su Emir Zlatar, Miro Lazović, Esad Zgodić i Zoran Mikulić. Zlatar je u izjavi medijima pojasnio da su članovi Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla tražili da oni odlučuju o tome s kime će pregovarati o novom sazivu vlade, ali da diskusija o tome nije omogućena.

– Nisam siguran da se ovako radilo ni u okviru Komunističke partije i danas je SDP izgubio prefiks demokratski – izjavio je Zlatar.

Podsjetit ćemo da je Glavni odbor SDP-a na prošloj sjednici usvojio zaključak da ta stranka ne započinje pregovore o formiranju vlasti sa “etnonacionalnim strankama”, a kao takvu su ocijenili SDA. S druge strane, PDA, stranku koju su osnovali bivši kadrovi SDA, nisu svrstali među “etnonacionalne stranke”. Ocjenu Glavnog odbora ne dijeli Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, koji je donio odluku kojom se i PDA svrstava među “etnonacionalne stranke”.

Vrlo je izvjesno da formiranje takozvane “koalicije 19” neće uspjeti, a najavljena mogućnost SBB-ovog angažmana u “pronalasku ruku” ocijenjena je kao “guranje” Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u zagrljaj PDA-u.

Faktor je u četvrtak objavio da su se u Sarajevu sastali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te zvaničnici SBB-a Edita Đapo i Fuad Čibukčić. Tu je informaciju djelimično danas potvrdio Nikšić, prikrivši činjenicu da je sastanku prisustvovao i Kukić.

Vrijedi podsjetiti i na informaciju da su zvaničnici PDA za mjesto u novoj većini i Vladi Tuzlanskog kantona ponudili čak milion KM.

– Ovdje se u Tuzli o tome priča javno. Čudne se stvari događaju. Puno se toga raspravlja da ima nešto u tome – kazao nam je u februaru predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Iz PDA nisu bili voljni komentirati ovo pitanje. Tu je stranku, podsjećanja radi, prošle godine, nakon što je izbačen iz SDA, osnovao Mirsad Kukić. Upravo ta stranka i SBB predvode aktuelni saziv Vlade Tuzlanskog kantona, a kadrovi Mirsada Kukića u potpunosti kontroliraju, pored institucija Tuzlanskog kantona, RMU Banovići.

S druge strane, SDP je u velikim finansijskim problemima. Centrala te stranke, prema zvaničnim podacima, duguje nešto više od 800.000 KM, dok nezvanične informacije govore o iznosu od čak 1,6 miliona KM. Uposlenici stranke već sedam mjeseci nisu dobili plaću.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više