Predsjedavajući široke ruke: 105. 000 KM za kafane, večere, pijanke i “stručna usavršavanja” /FOTO/

Ova stranica Budžeta Općine Živinice pokazuje nam kako se  predsjedavajući OV Nail Jusić sa svojom svitom “domaćinski” troši narodne pare. U tri stavke koje je inicirao predsjedavajući i “progurao” na budžetu iznose ukupno  105. 000 KM.

Piše: A. Ć.

Krenut ćemo redom da objasnimo svim onima kojima ovo nije jasno, kako se krčme narodne pare. Troškovi kafe kuhinje, ukojoj radi supruga vijećnika Mevludina Salkanovića Cicka, prvog i vjernog pratioca predsjedavajućeg, kao i reprezentacija vijeća iznosi skromnih 30.000 KM. To su troškovi predsjedavajućeg  Jusića sa svojim klimoglavcima u živiničkom restoranu Sarajevo gdje se prave računi za jednu noć po 800  i više maraka. Ovo je dodatak na enormno visoke paušale. Ručkovi, večere, pijanke koje predvodi predsjedavajući. Prilog otme su fotografije sa jednog od derneka u režiji predjedavajučeg i njegovih pulena (uglavnom onih koji su radili protiv SDA na proteklim općim izborima, a koje je sad predjedavajući počastio komisijama i večerama od narodnih para).

Troškovi proslava i jubileja iznose 45.000 KM. Ovo je budžetska stavka kojom raspolaže direktno predjedavajući i njegov sekretar, (amaterski glumac), te njegova agencija  UG Scena. Pored onih 28. 000 KM sa kojima je predjedavajući “počastio” sekretara Suada na drugoj budžetskoj stavci.

Sigurno najzanimljiviji budžetski kod je edukacija i stručno osposobljavanje vijećnika 30.000 KM. Bitno je napomenuti da je ova stavka podignuta za tri puta u ovom budžetu koji je kreirao Nail Jusić. Od prethodnih 10.000 iz prošle godine, predjedavajući je počastio svoje drugove putovanjem u Minhen na “sajam” a zatim na utakmicu, gdje je takođe poveo svog partijskog prijatelja Asima Aljića koji mu je zapsolio sina u zatvoru.

Je li ovo putovanje, kao i silne reprezentacije o trošku građana, kompenzacija za radna mjesta, komisije, kafane, žene.

Iz priloženog vidimo da novcem upravljaju ljudi koji nemaju nijednu vrstu odgovornosti. Vrijeme je da oni koji su na bilo koji način odgovorni za neadekvatno korištenje javnog novca moraju biti sankcionisani.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više