Predsjednik UO JU BKC Živinice prijeti krivičnom prijavom za autore objavljenog teksta

Pismo koje je tuzlanski glumac Elmir Krivalić poslao povodom nezadovoljstva nepotizmom i “štelom” u Živinicama, izazvao je žestoke reakcije javnosti.

Svoj stav iznio je i Samid Đulović, predsjednik UO JU BKC Živinice. Njegova izjava se nalazi u komentaru na članku kojeg smo objavili prethodno, a prenosimo ga u cjelosti.

“Poštovani,

Javno sam prozvan bez prethodne provjere ili razgovora tako da sam prinuđen da Vam se obratim, nadam se da ćete uvažiti moju molbu za objavom ovog teksta, jer imam potrebu da pojasnim određene stvari.

Krenimo od početka

UO JU BKC je na osnovu odluke UO raspisao konkurs za bibliotekara, animatora kulture i čistačice. JU BKC ima potrebu za bibliotekarom i čistačicom i ta su radna mjesta bila upražnjena. Što se tiče radnog mjesta animatora kulture, UO je na osnovu finansijskih problema koje JU BKC ima odlučio da otvori i to radno mjesto, sa ciljem prije svega da taj uposlenik svojim aktivnostima doprinese popravljanju finanijske situacije JU BKC. JU BKC se samo jednim dijelom finansira iz budžeta opštine, tako da imamo tu određenih problema.

Nakon donesene odluke provjerili smo sa osnivacem JU BKC Živinice, opštinskim kolegijom naš pravilnik o sistematizaciji i kazali su nam da možemo nastaviti sa procedurom.

Objavili smo konkurs u novinama Glas TK, novinama koje su dostupne na području cijelog kantona i koje su izašle na dan kad je objavljen konkurs. Nismo krili konkurs niti ga objavljivali u nekim tamo hercegovačkim novinama, nego smo htjeli da imamo što veći izbor kandidata.

Prijavilo se 11 kandidata ukupno i ponovo smo održali sjednicu UO i konstatovali da samo jedan kandidat je diskvalifikovan, jer je poslao dokumente u omotu na kome ne piše ništa. Na istoj sjednici smo imenovali komisiju.

Iz razloga jer smo imali prijavljenih 10 kanidata na dva radna mjesta, donijeli smo odluku o razgovoru i intervjuu kako bi izabrali onog za koga komisija odluči da će najbolje obavljati povjerene dužnosti.

Na konkurs su se odazvali svi kandidati, mi smo im ponudili da pitanja i zapišu na papir i potpišu se kako bi mi imali dokaz o obavljenom razgovoru.

Ja sam došao na konkurs, ali ne u papučama i šorcu, nego u kraćim pantalonama i sandalama i ja sam se izvinio kandidatima zbog toga što jasno navodi i jedan od kandidata u svom tekstu na nekom od portala. Razlog je jednostavan. Juli je mjesec, ja taj dan nisam išao direktno na konkurs nego sam taj dan imao neke obaveze koje su se neplanirano produžile. Nisam htio da intervju ne počne na vrijeme. Ako sam kriv zbog toga ja se ovim putem javno izvinjavam, posebno stanovnicima opštine Živinice.

Neki od pomenutih kandidata pri samim ulasku na intervju su počeli da nas napadaju i vrijeđaju, što sami i pišu i potvrđuju u svojim tekstovima. Raspravljali su sa nama da je dokumenat na kome je dodijeljeno zvanje bibliotekar od strane Ministarstva pravosuđa nevažeći. Prijetili su tužbom prije nego smo i počeli intervju i to ima u zapisniku. Nisu poštovali ni mene ni starije kolegice.

Ja se ponovo izvinjavam javnosti, ali mi smo imali 10 kandidata, a tri radna mjesta. Nismo mogli sve uposliti i kod nekoga smo morali biti krivi.

Svakome pojedinačno smo naglasili da ukoliko nisu zadovoljni konkursnom procedurom mogu da se žale i da pravnim putem rješavaju ono što misle da nije pravedno. Ja ne krijem ništa, neka dođe bilo kakva inspekcija ili nadležan organ i neka se poništi konkurs ako nije ispravan, ali UO je izabran od strane Općinskog vijeca i to Vijeće nam je dalo nadležnosti u okviru kojih smo i kompletnu proceduru i proveli.

Ali na ovakav načn napadati putem interneta bez ikakvih dokaza, vrijeđati i prozivati, nije ništa drugo nego u najmanju ruku nekulturno, ali i pravno kažnjivo, tako da ću ja pokrenuti krivične prijave zbog klevete protiv svakog autora teksta koji je objavio ovakve tekstove.

Hvala i svako dobro

S poštovanjem, Samid Đulović”

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više