Predstavljamo: Kandidat za načelnika Osmo Forčaković-nezavisni kandidat

Mr.ecc.Osmo Forčaković, (Nezavisni kandidat) rođen je 1948. godine u Zukićima -Općina Živinice. Ekonomski fakultet završio je 1973. godine u Sarajevu. Naučni stepen magistra ekonomskih nauka stekao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i to iz oblasti finansija i računovodstva –smjer Poslovne ekonomije.
Prvi radni odnos zasnovao je 1973. godine u općini Živinice na plansko-analitičkim poslovima u službi. Nakon toga radio kao ekonomski analitičar u rudnicima uglja „Kreka“ iz Tuzle i „Đurđevik“ iz Đurđevika. Potom se zaposlio u RO „Konjuh“ Živinice na poslovima člana poslovodnog odbora za ekonomske poslove.
Pored ovih stručnih poslova, obavljao je funkcije i poslove u raznim predstavničkim organima kao što su Izvršni odbor SO-e Živinice, član Izvršnog odbora Tuzlanske banke i član Izvršnog odbora „Šipad-banke“ Sarajevo. Takođe je predavao i ekonomske predmete u srednjoškolskom centru Živinice.
U periodu od 1990. do 2000. godine izabran je za prvog predsjednika SDA Živinice, predsjednika Skupštine opštine Živinice i načelnika oštine Živinice. U tom periodu imao je priliku da upoznam mnoge nosioce značajnih funkcija i to kako domaćeg tako i međunarodnog značenja pri čemu je dolazio do bitnih informacija koje su mu koristile za donošenje mnogobrojnih strateških odluka za planiranje i izgradnju mnoštva privrednih kapaciteta i objekata infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta i dr.
Pored toga,bio je odgovoran za budžet i njegovo raspoređivanje u općini Živinice. Sudjelovao je u obavljanju značajnih funkcija u društvenoj i privrednoj praksi kao što je članstvo u upravnim i nadzornim odborima državnih preduzeća i agencija, raznim stručnim-ekspertnim komisijama i dr.
Osim dosad navedenog, u ratnom periodu bio je predsjednik ratnog predsjedništva Opštine, predsjednik patriotske lige i organizator otpora Opštine Živinice.
Za svoj rad odlikovan je mnogobrojnim priznanjima od kojih se posebno ističe dvostruka zlatna plaketa opštine Živinice. Poslije 2000.godine je bez ikakvog angažmana zbog lažnih optužbi od kojih je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Esso piše

    100 % podrzati g. Forcakovica za Nacelnika. Za vrijeme njegova prvog sluzbovanja u opstini Zivinice, ako nista, barem je fabrika namjestaja Konjuh poslovala i mnogi su bili uposleni tada, hotel Konjuh funkcionisao, itd. G. Forcakovic zasigurno ima individualni i profesionalni kapacitet da povede Zivinice i Zivinacane u bolju buducnost.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više