Predstavljamo: Kandidat za načelnika Salih Durić-nezavisni kandidat

Salih Duric rođen je 27.4.1973. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Sa porodicom živi u mjestu Gračanica, općina Živinice. Osnovnu školu završio je u Gračanici, a srednju Poljoprivrednu školu u Bijeljini 1991. godine.

Poljoprivredni fakultet upisuje 1991/1992. godine u Sarajevu, Zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu prekida studije, vraća se u rodnu Gračanicu i uključuje u odbranu naše domovine. Pripadnik oružanih snaga bio je u periodu 1992-1995, kao pripadnik 116. muslimanske brigade. Kraj rata dočekao je kao borac 28.divizije Armije RBiH.

Nakon rata nastavio je studij 1997.g, te stekao zvanje diplomiranog inžinjera poljoprivrede.

U IV godini studija počinje njegov rad na projektu Unapređenje voćarske i povrtlarske proizvodnje, Regija Tuzla i Banja Luka, podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i Njemačke agencije za implementaciju SDC/GTZ. U ovom periodu, radeći sa europskim ekspertima, stekao je bogato iskustvo u oblasti primjene novih tehnologija u proizvodnji i održivosti poljoprivrednih gazdinstava.

Stečeno znanje praktično je primjenio na području Tuzlanskog kantona,što je prepoznato od strane uspješnih poljoprivrednih proizvođača, zbog čega su ga izabrali na funkciju direktora Poljoprivredne zadruge ”PMG VIP” Gradačac, koju obnaša već treći mandat. Zadruga danas servisira preko 500 farmera, osiguravajući im stručnu pomoć i siguran plasman proizvoda na domaće i inostrano tržište.

Aktivno je sudjelovao u velikom broju projekata revitalizacije poljoprivredne proizvodnje i stvaranja novih radnih mjesta, od kojih se mogu izdvojiti:
– Projekat Integralne proizvodnje voća i povrća na regiji Tuzla-Banja Luka
– Podizanje višegodišnjih zasada na području općine Gradačac
– Unapređenje voćarske proizvodnje i uvođenje novih kultivara u BiH
– GEN Banka-očuvanje genetskog materijala u voćarstvu
– Projekat USAID Farma
– Projekat uvođenja Global GAP standarda u izvozno orjentisanoj proizvodnji
– Projekat vodenih akumulacija i navodnjavanja poljoprivrednih površina na TK
– Ekološki projekti obnove blokovskog i parkovskog zelenila u općini Živinice
– Održao veliki broj edukacija za proizvođače širom BiH, te je predavač na brojnim stručnim simpozijima i seminarima u BiH i Regiji.
– Predsjednik je Grupacije voćara pri Privrednoj komori TK, u kojoj zastupa interese poljoprivrednih proizvođača na nivou federalnih i kantonalnih vlasti.
– Trenutno radi na izdavanju knjige “Zadrugarstvo u BiH, perspektive i mogućnosti”

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više