Predstavljen Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu

Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu, čiji je cilj osiguravanje adekvatnih zdravstvenih i sigurnosnih standarda za građane i posjetitelje Bosne i Hercegovine, predstavljen je u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Sarajevu. Vodič može služiti kao podsjetnik i vodilja svima koji se bave pripremom i posluživanjem hrane za unaprjeđenje znanja o sigurnosti hrane, te osnovnim načelima higijene hrane.

“Ovo je vrlo važan vodič namijenjen svim ugostiteljima i onima koji pružaju ovakve usluge. Vodič je u skladu s našim zakonodavnim okvirom i baziran je na njemu. Ovakvi dokumenti pojednostavljuju procese izrade, pripreme i posluživanja hrane u ugostiteljskim objektima. Primjenom ovakvog dokumenta snižava se rizik za ljude koji konzumiraju hranu pripremljenu u ugostiteljskim objektima”, izjavio je dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH istaknuo je da je USAID BiH ponosan na partnerstvo s Agencijom za sigurnost hrane BiH na važnoj inicijativi za sigurnost hrane koja će zaštititi zdravlje građana, posjetilaca i turista širom BiH. „Vodič za sigurno rukovanje hranom, uz plakate, evidencijske liste i online kurseve dostupne na USAID Turizam Academy će izgraditi kapacitete turističkog sektora BiH da adresira uobičajene propuste i nauči principe koji se odnose na sigurnost hrane u turističkim ustanovama,” izjavio je Wurster.

Predstavnici subjekata u poslovanju s hranom koji su nazočili skupu također su izrazili zadovoljstvo što im dostupan ovakav vodič koji daje praktične savjete i preporuke.“Siguran sam da će ovaj vodič dati veliki doprinos i da će pomoći da se hranimo bezbjedno i osjećamo sigurnije. BiH je gastronomska zemlja u kojoj se mnogo ulaže u hranu i ugostiteljstvo,“ izjavio je,” Nedžad Biberović, prtedstavnik MBA Centar Sarajevo/Restorani Slatko i Slano.

Na temelju Vodiča za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu vodiča, Agencija za sigurnost hrane BiH i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) razvili su niz online kurseva na Turizam Academy, namjenski kreiranoj online edukativnoj platformi za turističku industriju (www.academy.turizambih.ba).

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više