Predstavljeni nalazi istraživanja o transparentnosti javnih nabavki u sektoru sigurnosti BiH

Većina institucija iz sektora sigurnosti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih istraživanjem, dobila je srednju ocjenu za nivo transparentnosti javnih nabavki što ostavlja dosta prostora za napredak na tom planu, budući da se radi o sektoru koji bi trebao biti primjer ostalim institucijama u državi kada je riječ o transparentnosti poslovanja.

Istaknuto je to danas prilikom prezentacije Izvještaja sačinjenog u sklopu projekta “Budući profesionalci za transparentnije javne nabavke – Transpire”, čime je počela konferencija pod nazivom „Izazovi javnih nabavki u sektoru sigurnosti BiH”.

Na konferenciji, koju je organizirao Centar za sigurnosne studije (CSS) – BiH uz finansijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, predstavljeni su nalazi istraživanja o transparentnosti 12 institucija sektora sigurnosti u BiH koje se odnosi na javne nabavke realizirane tokom 2020. i 2021. godine.

Kako je tim povodom novinarima kazao predsjednik CSS-a Denis Hadžović, spomenuti projekt fokusiran je na dva cilja, jedan je da se pokaže interes civilnog društva za stanje u sigurnosnom sektoru u svim fazama javnih nabavki, a drugi se tiče edukacije mladih osoba za uloge u sklopu civilnog društva, a u nastojanju da se poboljša transparentnost institucija i ojača povjerenje u njihov rad.

– Ovo je nastavak projekta koji je realiziran prije pet godina. Vidimo da je većina institucija u sektoru sigurnosti koje provode javne nabavke, a ujedno su i zadužene za borbu protiv korupcije, napravila određen pozitivan pomak, ali, naravno, ima još prostora za unapređenje stanja na tom planu – kazao je Hadžović.

Novinar istraživač i sudionik projekta Erdin Halimić kazao je kako su institucije u sektoru sigurnosti svjesne zakonskih obaveza te da se trude da zadovolje normu ili format, ali ne na način kako je to precizno propisano.

– Sve u svemu, možemo biti zadovoljni. Imamo jednu instituciju koja je dobila najvišu ocjenu, međutim, imamo i dvije institucije koje se nisu najbolje pokazale, – kazao je Halimić, navodeći kako je jedan od kriterija istraživanja bila i (ne)dostupnost podataka o utrošku javnog novca na službenim stranicama opserviranih institucija.

Zahvalnost povodom uspješne realizacije projekta iskazali su studenti i istraživači angažirani u sklopu spomenutog projekta -Dajana Bašić i Haris Vejzović, istaknuvši značaj analiziranja javnih nabavki kao instrumenta koji ‘nosi’ veliki rizik u kontekstu, eventualnih, koruptivnih krivičnih djela.

Ocijenili su kako je sudjelovanje u sklopu projekta/istraživanja bila dobra prilika za učenje, usavršavanje i stjecanje novih vještina, uključujući direktan angažman na terenu i sagledavanje kako u praksi institucije djeluju, te kako se to djelovanje može poboljšati.

Predstavljeni izvještaj, koji se odnosi na dvogodišnji period,  sačinjen je na bazi kvalitativnih i kvantitativnih parametara na temelju kojih su mjereni i ocijenjeni antikoruptivni kapaciteti (antikoruptivni indeks) 12 institucija sigurnosnog sektora različitih nivoa vlasti u BiH.

Istraživanje je obuhvatilo analizu relevantnih zakona, propisa, praksi i izazova u javnim nabavkama, te identificiralo ‘kritične tačke’ s fokusom na transparentnost i odgovarajuće preporuke za unaprjeđenje stanja u tom pogledu.

The post Predstavljeni nalazi istraživanja o transparentnosti javnih nabavki u sektoru sigurnosti BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više