Predstavnici USAID-a u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) borave u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje je jutros na sastanku sa premijerom tog kantona, resornim ministrom i predstavnicima Turističke zajednice TK predstavljen Taktički plan oporavka turizma BiH.

Riječ je o projektu vrijednom 20 miliona dolara. U sklopu posjete gradu Tuzla upriličen je i obilazak kompleksa Panonskih jezera. Predstavnici USAID-a delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona i premijeru Kadriji Hadžiću prezentirali su petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg će ta američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara.

Cilj je kroz oporavak i unapređenje turističkog sektora pokrenuti ekonomski razvoj. Kako je danas istaknuto, Tuzlanski kanton predstavlja bogatstvo autentičnih raznolikosti prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti. – Predstavnici USAID-a su nam prezentovali svoj Taktički plan za oporavak turizma u BiH. Međutim, ono što je najznačajnije sa našim turističkim radnicima će imati jednu prezentaciju na kojoj ćemo reći naše probleme sa kojima se susrećemo i naravno ciljeve koje smo pred sebe postavili.

TK je bogat kulturno-historijskim spomenicima, bogati smo prirodnim ljepotama. Naravno da nam fale određeni dokumenti prije svega strateški doukumenti kako bi mogli turizam staviti u funkciju razvoja ukupnog društva – kazao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK. Projektna menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović kazala je da je pomenuti projekt ove agencije počeo na jesen prošle godine, dodajući kako će se isključivo baviti promovisanjem i razvojem turizma u BiH.

– Ovo je jedan od najvećih projekata USAID-a u posljednje vrijeme kako u zemlji, tako i u regionu. Naša namjera je da sa implementacijom onoga što smo osmislili postignemo i dovedemo nove investitore, olakšamo javna-privatna partnerstva i u svakom slučaju da pomognemo u obuci radnika iz turističkog sektora. Također ćemo promovisati pristup finansijama. Znamo da je to veliki problem privatnom sektoru i investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju. Bit ćemo prisutni u ovom regionu narednih 5 godina, drago nam je da ćemo raditi sa TK i Turističkom zajednicom – rekla je Vukomanović.

Voditelj ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković istakao je da Tuzlanski kanton obiluje turističkim potencijalima, te da će u narednom periodu od pet godina nastojati da na najadekvatniji način promovišu Tuzlu i Tuzlanski kanton. Veliki potencijal našeg kantona je i zdravstveni turizam, koji ujedno predstavlja i priliku za promociju i objedinjavanje javno-privatnog partnerstva.

– Spadamo u onaj vid kontinentalnog turizma. Dakle, možda je šansa sad u ovoj eri pandemije gdje su naše destinacije prije svega planine TK, nedirnuti Konjuh, Majevica i druge planine TK, da to bude jedno strateško opredjeljenje taj ruralni dio, a onda u okviru toga ljudi koji su nukleus svega toga, ti domaćini, ti privatnici, da zajedno sa nama ovim javnim sektorom iskreiramo jednu dobru prije svega poslovnu-turističku promotivnu kampanju i da postanemo prepoznatljivi ne samo na području Tuzle i TK, države nam BiH, a onda u drugom prstenu regije, zašto ne ne napasti i evropsko i svjetsko turističko tržište.

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici USAID-a su tokom dana posjetili Panonska jezera u Tuzli. Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je kako se nada da će Tuzla osvojiti dio sredstava, te je pozvao delegaciju da posjeti Panonska jezera ponovo krajem proljeća odnosno početkom ljeta. U okviru dvodnevne posjete TK predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj sutra će posjetiti Međunarodni aerodrom Tuzla, “Etno avliju Mačkovac”, te kompleks Muške vode i skijalište u Kladnju. (FENA)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više