Premijer Hodžić nagovijestio socijalni program zbrinjavanja radnika Zaharexa

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Kantona Kadrijom Hodžićem, posjetila je danas pogone kompanije Zaharex u Srebreniku, koji su sinoć bili zahvaćeni požarom. Na požarištu je golim okom vidljiva značajna šteta, a vlasnici i direktor kompanije procjenjuju da se radi o višemilionskim gubicima. Ipak fokus razgovora usmjeren je prema socijalnom aspektu i zaštiti uposlenika. Kako bi ublažili posljedice ovog događaja i Vlada Kantona će nastojati organizirati program socijalnog zbrinjavanja uposlenika koji će, nažalost, zbog izvjesnog smanjenja obima poslovanja Kompanije na određeni period ostati bez zaposlenja.

„Tu smo da prije svega pokažemo podršku i solidarnost sa uposlenicima Zaharexa. Tu smo da im pokažemo da nisu sami. Nastojat ćemo da u saradnji sa Gradom Srebrenikom izradimo program socijalnog zbrinjavanja radnika koji će nažalost ostati bez posla. Također radićemo i na aktiviranju poduzetničke solidarnosti kako bismo jedan dio ovih uposlenika na određeni period uposlili u drugim preduzećima. To su naše obaveze prema ovom preduzeću koje je do sada ispoljavalo značajan stepen društvene odgovornosti“, kazao je premijer Hodžić.

Vlasnici i direktor Kompanije procjenjuju da bi, od ukupno oko 150 zaposlenih, bez posla do saniranja štete i ponovnog početka proizvodnje moglo ostati oko 60 radnika.

„Uz materijalnu štetu, koja je ogromna, najviše smo zabrinuti za naše radnike. Njih oko 60 će, uništenjem ove proizvodne linije, privremeno biti bez zaposlenja. Već razmatramo mogućnosti da dio radnika rasporedimo na druge poslove, a za jedan dio njih nastojat ćemo da im pomognemo u zbrinjavanju jer na njih računamo da će nam trebati onog dana kad ponovno pokrenemo proizvodnju“, kazao je direktor firme „Zaharex“ Mirnes Mehmedović.

Uz premijera Hodžića u današnjoj posjeti delegaciju Vlade su činili i ministar rada, socijalne politike i povratka Esad Džidić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više